Glädje när hjälpen kommer

Published:

Sommaren står för dörren och med den kommer förhoppningar och förväntningar på semester och ledighet för oss vuxna och sommarlov för barnen. Men det är många som inte har ett efterlängtat sommarlov att se fram emot.

För en stor del av väldens barn handlar ledighet om hårt arbete, hunger, att ta hand om syskon, att söka mat på gatan eller att leva med våld och utsatthet. Vi vet att lov för många barn i världen förknippas med rädsla och osäkerhet.
Etiopien är ett av världens fattigaste länder där var femte etiopier, ca 23,5 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd, enligt FN. I Etiopien gör vi skillnad för utsatta barn genom byskolorna och för fattiga familjer genom försörjningsstöd och hjälp till självhjälp.

Oro och spänningar i landet

Som säkert många av er hört så är det en svår situation i Etiopien, förutom pandemin. Landet har plågats av den värsta gräshoppsinvasionen på 25 år, vilket har försämrat människors möjligheter att försörja sig, matbrist råder och hungern är utbredd. Konsekvenserna av coronapandemin har förvärrat situationen. Samtidigt har upptrappade konflikter i flera delar av landet tvingat människor att lämna sina hem. Miljontals människor är på flykt inom landet. Vi nås av rapporter om höjda matpriser och hög inflation, vi gör vad vi kan för att möta de behov som finns. Majsmjölet har under året ökat med 92% vilket gör det oerhört svårt för en familj som redan lever under fattigdomsgränsen. Världsbanken räknar att extremt fattiga är de som har en inkomst under 1,90 US dollar om dagen, vilket motsvarar ca 15 kr. En säck med majsmjöl kostar 480 kr.

Nyhetsbrev juni 2021.jpg

Översvämning i Gallo Hargissa. Många har blivit utan sin skörd och hyddor har förstörts. Majsmjöl är en livsnödvändig hjälp för de utsatta familjerna.

Hjälpinsatser ger hopp

Vi är glada över att våra fem byskolor kan vara i gång mitt under svårigheterna, att kvinnorna i kvinnoprojektet syr munskydd som kan delas ut till fattiga familjer som inte har råd att köpa munskydd. I vissa delar av landet är det ett krav från myndigheter att bära munskydd när man lämnar sitt hem eller finns i en offentlig miljö. Vi fortsätter att köra ut vatten till byarna och att dela ut säckar med majsmjöl till de allra fattigaste familjerna.

Ko- och getprojektet hjälper fattiga familjer att få en inkomstkälla. Det var många familjer som fick ta emot en get efter julinsamlingen 2020, då ni var flera som beställde getter till era nära och kära. Även kor har delats ut till stor glädje för fattiga familjer.

Tack alla ni som hjälper oss att hjälpa och att skapa förutsättningar för människor att förbättra sina levnadsvillkor.

Nyhetsbrev juni 2021.jpg

Ni gav oss hjälp när pappa var sjuk

Hagirsso är jordbrukare. Han är gift med Martha och de har fem döttrar. Fyra av döttrarna går i byskolan som ligger i Gallo Hargissa. För en tid sedan misstänkte man att Hagirsso hade drabbats av Covid-19. Han blev mycket sjuk. Han isolerades i hyddan som familjen bor i. Folket runt omkring var mycket rädda, likaså familjen.

Familjen bor långt från vattenbrunnen de vanligtvis hämtar vatten från. Döttrarna hämtade vatten i små plastdunkar på 5 liter som de alltid gjort, men när man fick veta att det var viktigt med handhygien för att begränsa smittspridningen blev det svårt. 5 liter räckte inte för att familjen skulle klara av att laga mat och sköta sin hygien. Eftersom plastdunkarna var små fick de gå till vattenbrunnen upp till fem gånger per dag. Det var extra viktigt för dem att tvätta händerna ofta eftersom deras pappa var sjuk. Situationen förvärrades med de restriktioner som kom till byarna och vissa byar sattes i karantän. De kunde inte gå till vattenbrunnen som innan utan fick bara tillåtelse att gå högst en gång per dag. Det vatten de hade på 5 liter skulle räcka till sju personer så de fick ransonera. Vår partner tillsammans med byledare försökte få en bild över vilka familjer som var i mest behov av vattendunkar och tvålar. De förstod att familjen behövde hjälp och de blev en av många familjer som har fått vattendunkar och tvålar sedan insamlingen började i samband med pandemin.

Nyhetsbrev juni 2021.jpg

Familjen Hagirsso

-Viruset påverkade oss mycket när pappa blev sjuk, vi kände oss ensamma och rädda. När vi fick vattendunkar och tvålar tändes vårt hopp igen. Detta var som en skänk ifrån himlen till oss. Kärleken vi kände över denna gåva gjorde att vi fattade mod och arbetade för att hålla oss rena och hålla den distans som vi blev upplysta om. Vattendunkarna och tvålarna som delades ut när vi alla var oroliga och rädda betydde väldigt mycket för vår familj men även för alla de andra som var rädda och som fick denna fina gåva. Ni gav oss hopp när vi trodde att vi alla skulle bli sjuka och dö. Idag är pappa frisk och ingen i vår familj har avlidit, vilket vi är mycket tacksamma till Gud för. Tack för att ni tänkte på oss i vår familj, i vår by och i de andra byarna som fick hjälpen.
Tirfinech, dotter till Hagirsso och Martha

Medmänskligheten har utmanats

2020/21 har inneburit stora utmaningar som kastat sin skugga över allt och alla. Det är en situation där vår medmänsklighet har satts på prov. Bortom vårt lands gränser har vi genom våra medarbetare gett människor hopp i en till synes hopplös situation. Tillsammans har vi kämpat och gjort vårt yttersta för att världen ska bli bättre för barn och familjer som lever i fattigdom. Stort tack till er som stöder vårt hjälparbete, utan er hjälp kan vi ingenting göra.

Nu ser vi framåt och hoppas att vi alla snart ska kunna mötas igen och att vi ska kunna resa till de projekt som vi driver och understöder för att på plats ta del av arbetet, berättelser och situationer som råder.

I september är det inskrivning vid byskolorna igen och ett nytt läsår börjar. Vi ser framåt, vår samarbetspartner ser framåt och eleverna längtar efter och drömmer om att få fortsätta gå i skolan. Tänk att vi får vara med och ge dem redskap till ett bättre liv genom utbildning!

Med varma sommarhälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare