DR Kongo

Huvudstad: Kinshasa
Befolkning:
84 miljoner (2018)
Officiellt språk:
Franska, övriga språk bl.a. swahili, lingala, kikongo
Läs- och skrivkunnighet:
77 %

DR Kongo

Det konfliktrelaterade sexuella våldet mot kvinnor och barn fortsätter i oförminskad skala i DR Kongo. Det sexuella våldet är mycket utbrett och rapporter visar att tolv procent av landets kvinnor har utsatts för våldtäkt och i vissa områden är andelen ännu högre.

Landet kunde ha blivit ett av de rikaste i världen, naturresurserna är ofantliga men trots det har invånarna plågats svårt av fattigdom. Brutala militanta grupper och korrumperade ledare har utnyttjat och styrt landet men folket har förblivit fattigt. I DR Kongo bidrar vi till att våldtagna och utstötta unga kvinnor med barn får rehabilitering och en yrkesutbildning. Vi hjälper även barn som lever som sexslavar på bordeller i Bukavu att få komma till en trygg plats i något av våra fyra Safe House.

DR Kongo Mukwege.jpg

Save a Girl - Rädda en flicka

I staden Bukavu samarbetar vi med organisationen Panzi Foundation/Badilika, där doktor Denis Mukwege är ordförande.

DR Kongo_LAV

Yrkesutbildning – sömnad

I östra DR Kongo stödjer vi två center som ligger utanför Bukavu, närmare bestämt Luhwindja och Bideka. Här ges utbildning och hjälp att starta eget för att bli självförsörjande.

DR Kongo_LAV_yrkesutb

Jordbruk – kopplat till yrkeskurser

I DR Kongo lider många brist på mat och det i sin tur leder till undernäring. En dag i veckan ägnar sig kvinnorna åt jordbruksarbete, så som odling av grönsaker och uppfödning av grisar och höns.

DR Kongo_LAV

Förskolor

Vår hjärtefråga är barns rätt till ett tryggare liv. Vid förskolorna i Bideka och Luhwindja får barnen vara under dagarna deras mammor får utbildning. Det är en plats där de kan vara trygga.