DR Kongo

Huvudstad: Kinshasa
Befolkning:
84 miljoner (2018)
Officiellt språk:
Franska, övriga språk bl.a. swahili, lingala, kikongo
Läs- och skrivkunnighet:
77 %

DR Kongo

Det konfliktrelaterade sexuella våldet mot kvinnor och barn fortsätter i oförminskad skala i DR Kongo. Det sexuella våldet är mycket utbrett och rapporter visar att tolv procent av landets kvinnor har utsatts för våldtäkt och i vissa områden är andelen ännu högre.

Landet kunde ha blivit ett av de rikaste i världen, naturresurserna är ofantliga men trots det har invånarna plågats svårt av fattigdom. Brutala militanta grupper och korrumperade ledare har utnyttjat och styrt landet men folket har förblivit fattigt. I DR Kongo bidrar vi till att våldtagna och utstötta unga kvinnor med barn får rehabilitering och en yrkesutbildning. Vi hjälper även barn som lever som sexslavar på bordeller i Bukavu att få komma till en trygg plats i något av våra fyra Safe House.

DR Kongo Mukwege.jpg

Save a Girl - Rädda en flicka

I staden Bukavu samarbetar vi med organisationen Panzi Foundation/Badilika, där doktor Denis Mukwege är ordförande.

DR Kongo LAV.jpg

Yrkesutbildning som förändrar

I östra DR Kongo stödjer vi två center som ligger utanför Bukavu, närmare bestämt Luhwindja och Bideka. Här ges utbildning och hjälp att starta eget för att bli självförsörjande.

DR Kongo LAV.jpg

Förskolor

Vår hjärtefråga är barns rätt till ett tryggare liv. Vid förskolorna i Bideka och Luhwindja får barnen vara under dagarna deras mammor får utbildning. Det är en plats där de kan vara trygga.