Frågor & svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som ställs till oss. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss via info@barnsamariten.se eller telefon 036-37 79 00

Frågor & svar

Vad är ett gåvobevis?

När du köper en gåva i vår gåvoshop kan du välja att få ett gåvobevis. Gåvobeviset blir en fin present att ge bort, samtidigt som det gör skillnad för barn i utsatta situationer. Du kan själv utforma gåvobeviset genom att välja mellan olika motiv och skriva till vem det är, från vem det är samt en personlig hälsning. Gåvobeviset kan fås digitalt till den e-postadress du väljer alternativt kan du välja att få det hemskickat via posten, mot en avgift på 20 kr. Om du önskar hjälp kan du ringa oss på 036-37 79 00.

Kan jag få skattereduktion för mina gåvor?

BarnSamariten är godkända för skattereduktion. För att du som givare ska kunna få del av detta måste du skänka minst 200 kronor per tillfälle och komma upp i minst 2 000 kronor på ett år. Både dina gåvor som månadsgivare och gåvorna i gåvoshopen räknas, så länge varje gåva är på minst 200 kronor och det totala årsbeloppet uppnår 2000 kronor. Du har möjlighet att få tillbaka 25 % av det du har skänkt, dock max 3000 kronor (inkomståret 2022). Meddela oss om du önskar få del av skattereduktion

E-post: info@barnsamariten.se
Telefon: 036-37 79 00

Hur länge måste man vara månadsgivare?

Du väljer själv hur länge du önskar vara med som månadsgivare. Det är frivilligt och finns ingen bindningstid eller tvång på hur lång tid du måste vara med.

Kan jag betala med swish i gåvoshopen?

Ja, du kan betala med swish och kort. Väljer du swish kommer du få öppna swish-appen på din telefon och signera betalningen med mobilt bank-ID. Tänk på att låta webbsidan med gåvoshopen laddas klart. Stäng inte webbläsarfönstret förrän processen är klar.

Vart går pengarna?

Din gåva används för att hjälpa utsatta barn, kvinnor och familjer. Vi jobbar med lokala partners i Etiopien, DR Kongo, Brasilien, Zambia och Portugal. BarnSamariten har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll, vilket garanterar att pengarna används på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Några av våra fokusområden är:

  • Barns rätt till utbildning
  • Barn i kriser och utsatta situationer
  • Barns rättigheter och hälsa
  • Barns rätt till trygghet och skydd

Du kan även välja att ge din gåva där behoven är som störst.

Kan jag bli fadder åt ett specifikt barn?

Som månadsgivare till oss blir man inte fadder till ett specifikt barn utan man blir en del av ett kollektivt fadderskap. Du kan välja att styra din gåva till ett specifikt projekt men inte till ett specifikt barn.

Hur kontaktar jag BarnSamariten?

E-post: info@barnsamariten.se
Telefon: 036- 37 79 00
Måndag - torsdag kl 08.30 – 16.30
Fredag kl 08.30 – 13.00