Goda resultat trots svårigheter

Published:

Påsken är en helg som är fylld med hopp och liv. I vår del av världen börjar nu grönskan och de första blommorna spira. Efter en kall vinter med frost och kyla kommer åter en vår. Påskens budskap handlar om hur död, grymhet och maktlöshet inte fick sista ordet utan att livet och ljuset segrade och öppnade upp en ny väg. Påsken firas i stora delar av världen till minne av Jesu död och uppståndelse.

På fotbolls- och musikskolan i Brasilien har man förberett sig för att framföra ett påskdrama. Föräldrar och anhöriga bjuds in. De barn som tidigare levt ett utsatt liv på gatan med droghandel och våld är förväntansfulla över att få visa sitt drama. När man tittar på denna bukett av barn så kan man inte annat än att bli ödmjuk och tacksam över deras förändring. De har lämnat ett mörkt liv bakom sig och börjar så smått blomma i en trygg, ljus och varm miljö. Vi vet att många är s.k. maskrosbarn. Det är ett begrepp som beskriver de barn som växer upp och klarar sig väl trots en barndom i en dysfunktionell familj. De allra flesta barnen i projektet har föräldrar som inte riktigt kunnat ta hand om dem eller klarat av att skydda dem mot gäng och kriminalitet. Våra medarbetare möter dagligen stora behov och de berörs känslomässigt.

Vår medarbetare Marcia skriver:

-När allt är jobbigt, gör ont och man inte vill känna något. Då är det också svårt att inse att man är värdefull. Det är något som våra medarbetare arbetar för att barnen ska få känna, att de är värdefulla och viktiga. Det spelar inte någon roll vad de har gjort eller varit utsatta för så är de ändå lika viktiga, värdefulla och unika.

Nyhetsbrev april 2022.jpg

Hembesöken viktiga

Vid ett tillfälle skulle Marcia göra ett hembesök hos en flicka som hade blivit inskriven i projektet året innan. Hemma hos flickan mötte Marcia en blind mormor som ensam tog hand alla om sina barnbarn. Mamman hade övergivit dem och pappan hade avlidit. Mormodern hade egna hälsoproblem och var dessutom tvungen att laga mat på etanol eftersom hon inte hade råd att köpa gas. Hon utsatta sig själv och barnen för en stor risk. Marcia och hennes kolleger köpte gas till dem för att undvika att något allvarligt skulle hända.

Nyhetsbrev april 2022.jpg

Marcellys pappa råkade en dag skära av sig sina fyra fingrar på höger hand vilket bidrog till att han inte kunde vara kvar på det enkla arbete som han hade. Familjen har gått igenom ekonomiska och emotionella svårigheter. Tillsammans med vår partner ABM har vi gett familjen matkassar som stöd. Marcelly fick en säng då de märkte att hon sov på det kalla stengolvet.

Carlos, 9 år, kom till projektet i slutet av 2021. Han bor med sin mamma, lillasyster, sjuka morbror och mormor i ett litet skjul. Pappan är frånvarande och har ingen relation till mamman och pojken. Carlos mamma har aids. Han går nu i fotbollsskolan. Han trivs och vill sällan gå hem på dagarna. Han har fått en säng och familjen får matkassar med jämna mellanrum för att Carlos och hans syster ska ha något att äta. Han har en fin relation till lärarna och eleverna och vill gärna vara i kyrkan som ligger nära slumområdet han bor i. När Marcia frågade Carlos vad han tycker är roligast, svarade han:

-Fotboll är det bästa jag vet!

Nyhetsbrev april 2022.JPG

Ana finns i musikprojektet. Hon bor i slumområdet Bate Facho med sina föräldrar och sina tre bröder. Hon sover på en madrass på golvet. Föräldrarna är arbetslösa och mamman gravid. Hennes bröder Pedro och Janilson har fått en plats i fotbollsprojektet men hennes bror Janio har ett särskilt vårdbehov. Han är sängliggande och behöver ständig omsorg. Han har fått näringstillskott genom projektet. För ett par månader sedan blev han mycket sjuk och behövde få hjälp till sjukhuset där han blev inlagd. Föräldrarna har inte någon möjlighet att ta hand om honom så våra medarbetare har åkt dit med mat och besökt honom regelbundet. Nu är han hemma igen men han behöver mycket stöd och framför allt mat. Våra medarbetare möter ständigt nya utmaningar men de fortsätter att hjälpa. Vi är oerhört glada över våra samarbetspartners som gör ett fantastiskt arbete där de verkar.

Nyhetsbrev april 2022.jpeg

Alfabetiseringsprojekt och vård

Målet med projektet är att hålla barnen borta från det skadliga livet på gatorna där gäng, kriminalitet och prostitution ständigt hotar deras liv. Fokus är att slussa barnen tillbaka till skolan och samtidigt erbjuda dem en plats i fotbolls- och musikprojektet. Där har de specifika lekar för att utveckla barnens kognitiva förmåga och där kartläggs barnens läs- och skrivkunskaper. Alla barn erbjuds gratis tand- och läkarvård hos någon av de frivilliga tandläkare och läkare som är kopplade till projektet. Barnen får mat två gånger om dagen utifrån dietisternas rekommendation. De arbetar med att få kontakt med anhöriga till barnen för att på bästa sätt hjälpa barnen att återvända hem och att stärka föräldrarna i sin föräldraroll. På projektet får de möjlighet att bara vara barn.

Eleverna i projektet är mellan 6 och 14 år och under 2022 finns det 120 elever på fotbollsprojektet och 110 elever på musikskolan. Några av barnen har förlorat anhöriga p.g.a. sjukdom, skottlossning eller missbruk. Barnen bär på sår och förluster. Samtalsstödet som erbjuds på projektet är av stor betydelse. Marcia arbetar som socionom inom projektet, hon skriver att de ser hur glada barnen är över att få vara med i verksamheten varje vecka. Tillsammans med arbetslaget ser de goda resultat även om vägen ibland kantas av svårigheter.

Marcia avslutar med att skriva följande:
– Jag avslutar med att uttrycka min tacksamhet över att få tillhöra ABM:s fotbolls- och musikprojekt. Här får barnen nya upplevelser och positiva förebilder, utbildning, omsorg, mat, vård, fysisk träning och kunskap som stärker dem som individer. Allt detta leder till att de får ett bättre och ljusare liv. De får blomma ut hos oss. Tack BarnSamariten och era gåvogivare för vad ni gör för barnen från slummen här i Salvador. Gud välsigne er.

Avslutar med att önska dig en riktigt Glad Påsk!

Med varma hälsningar,

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Skattereduktionen har höjts!

För inkomståret 2022 kan du få skattereduktion med högst 3 000 kronor. Det motsvarar gåvor på totalt 12 000 kronor per år. Minsta enskilda belopp som ger skattereduktion är 200 kr och du behöver ge minst 2 000 kr under ett år till BarnSamariten eller andra godkända gåvomottagare.

2022 Höna påsk.jpeg

Ett fint sätt att önska någon en riktigt Glad Påsk! Var med och hjälp våldtagna unga kvinnor med barn i DR Kongo. Köp en höna i påsk. Hönan blir en gåva som ger ägg och kycklingar, som i sin tur genererar inkomst och mat. Hönan kostar 120 kr. Om du önskar ett gåvobevis kan du köpa hönan via vår gåvoshop. Du kan även mejla eller ringa för att beställa.