Varaktig förändring

Published:

Tro har en positiv betydelse för både individer och samhällen. Tro på att livet kan förändras till det bättre men också tron på att något bär genom svårigheter. Att i dessa stunder kunna luta sig mot något som är större än oss själva ger trygghet. I DR Kongo bär många kvinnors kroppar spår av misshandel och våldtäkter, men vi vet att sår kan läka och att tron på en bättre morgondag kan återfås.

I alla våra projekt arbetar vi med lokala aktörer för att de ska kunna bidra till förändring i sitt land och bland sitt folk. Tillsammans finner vi arbetssätt som för oss framåt till en varaktig förändring hos människor i utsatta situationer så att det bättre kan möta morgondagen. I DR Kongo arbetar vi genom den lokala organisa-tionen LAV. Kvinnorna som finns i projektet har varit utsatta för våldtäkter. Förutom att våldtäkten i sig är en fruktansvärd upplevelse så blir många gravida och förkastade av sin familj. Att ge kunskap och på så sätt hjälpa och stärka kvinnorna är ett redskap för att de ska återfår sin värdighet och respekt. Målet med projektet är att kvinnorna ska bli självförsörjande. När kvinnorna efter nio månader avslutar sin yrkesutbildning är det stolta kvinnor som tar emot sitt diplom. De har fått självförtroende och står redo att möta livet på nytt. Det är fantastiskt att höra deras berättelser och förstå hur insatserna förändrar hela deras livssituation.

Om Rusienga

I detta brev väljer jag att dela med mig av en av de många livsberättelser som nått oss. Rusienga* föddes i en liten by i området Luhwindja. Hon berättar:
En natt vid tvåtiden blev vi överrumplade av främmande män som trängde sig in i vårt hem. Min mamma försökte skrika på hjälp, min pappa var inte hemma. Männen slog mamma och bestraffade henne hårt för att hon skrek. Hon blev slagen som ett djur. Hon träffades i ögonen och hennes syn förstördes, sedan dess har hon varit blind. Förutom att se detta och att jag själv blev slagen tvingade männen med mig till skogen tillsammans med mat, getter, kor och stöldgods de kom över i vår by. Jag blev gravid och födde mitt barn utan hjälp under svåra förhållanden.

En dag såg jag en man som var på väg till Fizi-området. Han råkade känna igen mig och förstod att jag och min son behövde hjälp. Han hjälpte mig bort från rebellerna. Eftersom de brukar söka igenom byar för att hitta unga flickor var jag och min son tvungna att lämna den by jag egentligen kommer ifrån. Efter min flykt genom skogen tog jag mig till en plats som heter Chironge. Där fick jag höra talas om ett projekt som hjälper våldtagna flickor. Genom Guds nåd kom jag till yrkesutbildningen i Luhwindja. Jag fick ansluta mig till skaran av unga kvinnor som alla kommit till projektet för att få vård och hjälp. Jag tackar uppriktigt LAV och BarnSamariten för att ni gett oss hjälp på alla nivåer och inte bara oss utan även våra barn.

Vi har fått vård och hjälp när vi blivit sjuka oavsett om det varit malaria eller andra sjukdomar, även sexuellt överförbara sjukdomar som vi råkat få efter övergreppen har ni hjälpt oss att få behandling för. Tack vare utbildningen syr jag idag kläder till människor i samhället. Arbetet ger mig ständigt nytt hopp för mig och mitt barns framtid. Idag kan jag sy skjortor, klänningar, kjolar och byxor. Jag är mycket glad och tacksam för den symaskin och det sömnadskit som jag fick ta emot efter min utbildning. Tack för denna gåva! Jag trodde aldrig att jag med min historia skulle kunna bli någon men nu kan jag ta hand om mig själv, min son och jag har en inkomst som jag kan leva på från min syateljé.
Tack till er för att ni på så långt avstånd hjälper oss som utsatts för det hemska vi varit med om. Tack för ert hjärta som är fullt av kärlek. Jag hoppas att ni inte slutar att hjälpa kvinnor som mig utan fortsätter med denna hjälp, för det är många som behöver hjälp i vårt samhälle. Än en gång, tack!

*Rusienga heter något annat i verkligheten

NB_feb -24_2.png

Berättelser som berör

I DR Kongo utkämpar barn, kvinnor och familjer en kamp för sitt liv och sin värdighet varje dag. Vi möter dem inom våra projekt och deras berättelser berör oss. Under året som ligger framför kommer vi att erbjuda 30 nya kvinnor plats i yrkesutbildningen för våldtagna kvinnor i byarna Bideka och Luhwindja. Kvinnorna har alla fött barn som resultat av våldtäkter. När man hör deras berättelser förstår man inte hur de orkar. De visar på en styrka och en längtan att få ett förändrat liv, inom projektet ger vi dem redskap till förändring. När vi ger människor makt och möjlighet att själva ändra sin situation ser vi att resultatet blir så mycket mer varaktigt. Det är viktigt att tro på den egna individens kapacitet. När vi tror på dem så börjar de tro på sig själva trots alla de svårigheter som de mött.

Förskolor för barnen

Under tiden kvinnorna får sin yrkesutbildning är barnen på förskolorna, som är en del av projektet. Under året som ligger framför kommer det att finnas 30 barn i förskolorna. Barnen får näringsrika måltider och nutritionister är kopplade till projektet. Barn behöver en näringsrik kost för att kunna utvecklas socialt, mentalt och fysiskt. När det gäller barnens kognitiva förmåga har det visat sig att 85% av de äldre barnen lärt sig att räkna och kommunicera både på franska och kiswahili. Socialt och känslomässigt har barnen utvecklats och kommit nära personalen och sina kamrater. När barnen kommer till projektet är de rädda och inbundna och det är en process innan de är trygga och vågar vara sig själva. Många av barnen har sett och hört fruktansvärda saker som inte barn ska behöva ta del av.

Skammen är borta

I slutet av varje projektperiod visar de unga kvinnorna vad de lärt sig. De förbereds för att på nytt möta världen utanför. De har övervunnit sina räds-lor och har tränats i att möta lokal-
befolkningen. Detta är avgörande för att de ska kunna ta emot beställningar och få kunder till sina syateljéer. Kunderna som kommer är nöjda och kvinnorna har fått tillbaka sitt själv-
förtroende. Skammen är borta och de är stolta när deras kunskap efterfrågas. Vårt mål, vår önskan och vår bön är att kunna fortsätta göra skillnad och hjälpa fler att återfå hopp, värdighet, framtidstro och att ge en varaktig förändring. Tillsammans gör vi det möjligt.
Tack för din gåva, du behövs! Gud välsigne dig!

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare