Gott Nytt År!
Published:I december var Stefan och jag i Brasilien för att besöka de projekt som BarnSamariten är delaktiga i. Vi är otroligt tacksamma över att ha fått se arbetet på plats och höra om hur våra hjälpinsatser bidrar till förändrade liv för fattiga, hungrande, föräldralösa, sjuka och våldsutsatta barn.
Matkassar har delats ut
Bilen skakade och rev upp röda dammoln där vi körde fram på de torra jordvägarna mot den lilla hamnen, där båten låg som skulle ta oss till öarna där BarnSamariten hjälper fiskefolket. Vi åkte därefter en och en halv timma med båt och passerade stora mangroveträsk, innan vi var framme vid den ö där vi skulle dela ut några matkassar till fattiga familjer. När vi närmade oss kom barnen och mötte oss. De tittade nyfiket och sökte kontakt. De var mycket glada över att få så långväga gäster på besök. Vi träffade familjer som berättade att de på grund av de höga matpriserna och den dåliga fångsten av fisk tvingats begränsa sina måltider till att nu äta en gång om dagen. För många familjer innebär varje dag en kamp för att kunna ge sina barn mat. Vi besökte bland annat en ensamstående mamma med fem små barn som bor i ett trasigt lerhus med stampat jordgolv. Hon berättade sin historia om sin alkoholiserade man, barnens pappa, som en dag lämnade dem. Hon vet än idag inte var han är. Han lämnade henne utan inkomst med deras fem barn. Hon tittade med stora ögon på matkassen:
- Är den till mig? Nu kan jag laga en julmåltid till mina barn. Det trodde jag inte skulle bli möjligt, vilken stor julgåva, tack!
Våra medarbetare hade förberett vilka familjer som skulle få del av hjälpen och glädjen och tacksamheten över matkassarna som delades ut var stor överallt dit vi kom!
Hembesök
Vi besökte flera öar och vi gjorde hembesök hos barn som finns på förskolorna och i läxhjälpen som BarnSamariten understöder på öarna Barcelos do Sul och Boieba. Vi besökte byarna Mata Pera och Queijo. I dessa områden lever människorna helt isolerade från både skolor och sjukvård och stora delar av befolkningen är analfabeter. Sedan något år tillbaka hämtas barn från Queijo-området med en minibuss för att de ska få möjlighet att vara på förskolan på Barcelos under dagarna i stället för att lämnas ensamma. Det är kommunen i Camamu som ställt en minibuss med chaufför till förfogande för att barnen ska kunna vara i förskolan när deras föräldrar fångar krabbor i träsket eller fiskar. Vi besökte några av barnen i deras hemmiljö och det grep tag i oss. På förskolan var barnen sprudlande och kreativa men när de var hemma var de slutna och smutsiga. En av förskolelärarna berättade att barnen får duscha när de kommer till förskolan och att de får nya kläder då det saknas hela och rena kläder hemma. Barnen berättade om glädjen över att få lära sig nya saker, som t.ex. att läsa och skriva, att man får mat och att alla är snälla på förskolan. Vid några hembesök delade vi ut skor då de flesta är barfotabarn. Julens budskap om givande letade sig in i mångas hem.
Varmt välkomnande
På förskolorna möttes vi av barnens julsånger och juldrama. Jag önskar att ni kunde få höra deras sång och se deras leenden. När de avslutade med att sjunga sången "Stilla natt " på portugisiska fylldes våra ögon av tårar, vi kände en djup tacksamhet över att vi får vara en del av detta fantastiska arbete. Vi vet att barnen som kommer till förskolorna har det svårt hemma och lever i fattigdom. Ofta är alkoholism och våld en del av deras vardag. Barer har öppnats på några ställen och ägarna försöker locka till sig flickor för prostitution. Jag kommer att återkomma till detta i nyhetsbrev längre fram. På förskolan får barnen en trygg plats att vara på under dagarna och de glömmer för en stund det svåra livet hemma. De utvecklas och växer i kunskap tack vare en trygg, kompetent och kärleksfull personal. Vi lämnade förskolorna med en varm och innerlig känsla inombords. Vi har både sett och hört om hur våra insatser gör verklig skillnad. Innan vi lämnade öarna besökte vi även båtkliniken som vid tidpunkten för vårt besök reparerades. Vi träffade några från besättningen som har hand om båten och en läkare. Hon berättade att cirka 110 volontärer bistår drygt 2500 personer med sjukvård och tandvård från båtkliniken varje år. Vi träffade den unga mamman Jainira som har fem barn och som under ett års tid väntat på att båtkliniken ska komma till hennes ö. Nu vet hon att den snart kommer och ser fram emot det. Hennes barn lider av anemi.
- Båtkliniken behövs, säger Jainira, vi som bor här ute får annars aldrig träffa någon läkare och vi behöver hjälp. När båten kommer får vi hopp om att vi inte är glömda, säger hon, samtidigt som hon sluter sina ögon och knäpper sina händer.
Barnen i slummen
Vi träffade Lucas som är 8 år. Han går i fotbollsskolan som ligger i staden Salvador. Han berättade om livet i slummen och att ingen brydde sig om honom innan han började i fotbollsskolan. Idag går han till projektet och har fått hopp och livslust. Hans mörka tankar är borta, säger han. Hans fotbollstränare är den bästa vuxna förebilden som han har. Hans pappa är med i ett kriminellt nätverk och hans mamma lider av svår psykisk ohälsa och är sällan hemma i det skjul som är deras hem. Han berättar att han innan han kom till projektet alltid var rädd. Han tittar på oss med sina bruna ögon och säger:
- Jag älskar att spela fotboll, gör barnen i Sverige också det? Hälsa och tacka för att jag får gå i fotbollsskolan och säg att jag tänker på dem när jag spelar boll.
Vi har fått med oss många berättelser i samband med resan och kommer få anledning att återkomma till dessa under året som ligger framför. Vi hoppas att vi tillsammans går in i ett nytt år med en fortsatt längtan att få vara med och göra skillnad - vilken förmån och vilken möjlighet. Gud välsigne dig att fortsätta vara med och visa barmhärtighet och medmänsklighet till hungrande, föräldralösa, ensamma, missbrukande, sjuka och våldsutsatta barn och familjer. Du behövs!
Barmhärtighet
Moder Teresa blev känd för sitt arbete bland de fattiga. I över 45 år tog hon hand om föräldralösa, hemlösa, fattiga och döende i Indien. Hennes medarbetare fick namnet ”barmhärtighetens missionärer”. Barmhärtighet betyder att visa medlidande, vara godhjärtad, mild, hjälpsam och att kunna känna empati med dem som har det svårt. Barmhärtighet är en handling som kommer utifrån en osjälvisk kärlek. De som dagligen arbetar vid våra projekt runt om i världen är verkligen bärare av barmhärtighet. Tack vare era gåvor får många barn och familjer se och ta del av barmhärtiga handlingar. Låt oss tillsammans fortsätta i barmhärtighetens tjänst även under 2024.
Vi vill även säga ett stort tack för de gåvor som kommit in till BarnSamaritens hjälparbete i samband med julen och samtidigt önska dig ett Gott Nytt År! Tack för att du står med oss. Vi alla behövs!
Med varma hälsningar