Efterlängtad båtklinik

Published:

Nyhetsbrev_juli

Nu är vi mitt uppe i sommaren och för många väntar semester. När allt fortfarande ligger framför kan man leka med tankar om hur det ska bli och ana att det finns en god chans att vi kommer kunna må riktigt bra.

Vi målar upp inre bilder och drömmer om hur det kommer att bli. Förväntan är ett fascinerande fenomen. Med förväntan föds hopp om att något kommer att ske som vi längtar efter eller ser fram emot. Vi mår ibland bättre innan det vi längtar efter infaller, när vi styr hela förloppet i vårt huvud och inte behöver ta så stor hänsyn till verkligheten. På samma sätt är det med de som till vardags lever i utsatthet på isolerade öar utanför Brasiliens nordöstra kust. Där kan inget tas för givet. De längtar och drömmer om hur det ska bli när båtkliniken kommer. De målar upp bilder om att då kommer jag och mina barn att få hjälp, då vänder det som för stunden känns hopplöst. Vi vet att båtkliniken inte bara kommer med medicinsk hjälp utan också med hopp. Vår bön är att den ska fortsätta vara till hjälp och välsignelse för fiskefolket på öarna. Det är många som väntar på vård. Vi drömmer om olika saker beroende på var vi finns i världen.

Varför en båtklinik?
Där människor inte har tillgång till vård, dit kommer båtkliniken. Befolkningen bor på öarna utanför delstaten Bahias. Där når vi det fattiga och isolerade fiskefolket med sjukvård. Att få komma med sjukvård och utbildad personal ger folket på öarna en möjlighet till vård och det ger människor hopp och förväntan om att kunna bli friska när de är sjuka.

Sjukvårdsteamen gör en fantastisk ideell insats och de är förutsättningen för att man ska kunna bistå det fattiga fiskefolket med vård. Det är många som är sjuka och som behöver hjälp på öarna. Att ta sig till fastlandet är för många öbor inte möjligt. Båtkliniken är efterlängtad när den kommer och har sedan den togs i bruk 2006 bistått flera tusen personer med sjukvård och tandvård. Både unga och gamla får hjälp och sjukvårdsteamen gör en ovärderlig insats.

Skador på båten

Båtkliniken var i gång som planerat i februari och mars. Sjukvårdsteamen var förberedda och hade gjort sitt närvaroschema för året. Under första delen av året planerades att båtkliniken skulle gå i Torrinhasområdet, där den inte varit sedan 2017. När båten skulle färdas från Camamu till Torrinhasområdet i början av april stötte den i en sandbank och styraxeln vred sig. De tog sig till närmaste ö och var tvungna att lägga båten på betongpelare för att kunna komma åt att laga den undertill. En granskning gjordes av Josadaque som är tekniskt ansvarig för båten. Han upptäckte flera sprickor i skrovet som behövde lagas. När man avlägsnade en del av fibermaterialet så upptäcktes även andra skador. Skadorna var större än man hade räknat med och axelfodret behövde förstärkas. Detta har bidragit till att man inte har kunnat skicka ut sjukvårdsteamen som planerat under maj och juni.

Nyhetsbrev_juli

För att kunna laga båten behövdes sol men det regnade flera dagar i sträck. De som kom för att laga båten fick sitta i lera, vilket blev ett hårt och tidskrävande arbete.

Regn bidrog till förseningar
För att kunna laga båten behövdes sol men det regnade flera dagar i sträck. De som kom för att laga båten fick sitta i lera, vilket blev ett svårt och tidskrävande arbete. När det inte regnade och under tiden de andra reparationerna gjordes passade de även på att måla båten. Kostnaderna blev högre än man hade planerat men vi har hjälpts åt för att båten skulle kunna bli klar. Våra medarbetare har skickat bilder och beskrivit situationen väl. De har också berättat hur fantastiskt det är med engagemanget från de ideella teamen från fastlandet som bidrar med tid och arbetskraft för att båten ska kunna bli lagad och kunna lägga ut igen. Vi vet att båtkliniken är mycket välbehövlig och efterlängtad av många när den kommer till öarna.

Selma
Selma lever på en ö där båtkliniken brukar stanna till. Hon bor i ett samhälle med 1500 personer som lever av fiske. På ön finns idag en liten kyrka. Från kyrkan har man under vissa perioder delat ut matkassar till de fattigaste men i år har de inte kunnat dela ut några matkassar på ön. Selma har sex barn och hon är mycket fattig. Hon har väntat på att båtkliniken ska komma. Vid senaste läkarbesöket upptäckte en sjuksköterska en knöl i Selmas nacke. En läkare, Ana Marta, träffade Selma och man tog prover på knölen. På båtkliniken gjordes en ultraljudsundersökning och en punktion av läkare. Man behövde ta prov för att konstatera om knölen var god- eller elakartad. När svaret på provtagningen kom, var meddelandet att Selma behövde opereras omgående. Selma har med hjälp av våra medarbetare tagits till fastlandet och till ett sjukhus där personal som arbetar på båtkliniken finns. Hon väntar nu på operation. Selma känner sig trygg och ber till Gud att hon ska bli frisk så att hon kan ta hand om sina sex barn.

Sjukvårdspersonalen hjälper många människor på båtkliniken och de gör det med glädje.
Under första delen av året, innan båtkliniken blev skadad, hade 130 personer fått sjukvårdsbehandlingar, 42 personer hade genomgått ultraljudsundersökningar, 4 personer hade fått tandvård. Det var 31 personer som arbetade på båten under dessa veckor. Det är sjukvårdspersonal såsom läkare, sköterskor, specialister och tekniker men även skeppare och samordnare.

Med dessa rader vill jag önska dig en fin sommar. Det är mycket vi har att vara tacksamma för som får leva i Sverige. Njut av det vackra vi har omkring oss. Tack för att du har utrymme att tänka på och bidra till de som inget har. De som lever i andra delar av världen, under helt andra förutsättningar än vi gör. Stort tack och Gud välsigne dig för vad du gör genom vårt hjälparbete.

Med varma sommarhälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Kontoret är stängt för semester mellan den 11 juli och 8 augusti. Behöver du komma i kontakt med oss går det bra att skicka mejl Vi läser mejl en gång i veckan.

SOMMARPRESENT

I vår gåvoshop kan du hitta förslag på fina sommarpresenter!