Båtklinik når fattigt fiskefolk

Published:

NB_juli_2023

BarnSamariten och organisationen Missao Pescadores, MEAP, fick kontakt med varandra 1996. MEAP började sitt arbete i Cairuregionen i nordöstra Brasilien där det fanns 26 fiskebyar. Därefter utvidgades arbetet successivt. Våra första insatser tillsammans på öarna var att bistå med mat till de fattigaste.

Så småningom växte drömmen om att få bygga en förskola på en av de större öarna eftersom man såg att barnen var passiva och ofta ensamma under dagarna då föräldrarna fiskade eller var i träsket för att fånga krabbor. Hundratals familjer levde i stor fattigdom på öarna och deras största inkomstkälla var fisket. 2002 stod den första förskolan klar och vi kunde välkomna barn till en trygg plats under dagarna där vi även såg till att de fick mat och vård. Genom förskolan fick man kontakt med föräldrar och byinvånare på ett helt nytt sätt. Dörrar började öppnas och man lärde känna fiskefolket och såg deras behov. Behovet av sjukvård var påtagligt. Fiskefolket hade aldrig varit i kontakt med någon vanlig läkare utan de gick till shamaner/häxdoktorer som fanns på öarna. Våra medarbetare återvände till fastlandet och till olika kyrkor för att berätta om behoven som fanns ute på öarna och ideella team ville vara med och hjälpa till. I detta växte drömmen om en båtklinik fram.

Dröm blev verklighet

Det var ett stort ögonblick när båtkliniken kunde invigas 2006. Syftet och drömmen med båtkliniken var att kunna frakta sjukvårdsteam från fastlandet till öarna för att bistå fiskefolket med sjukvård. BarnSamariten bekostade den flytande sjukvårdskliniken och bistod med mediciner och sjukvårdsmaterial. Arbetsinsatser utfördes ideellt av lokala medarbetare och volontärer som ville vara med och göra skillnad. Områden som Cassumba och Camamu nåddes. Där fanns det varken sjukvård, skola eller någon kyrka. Visionen föddes om att nå detta fattiga fiskefolk med sociala insatser och med hopp. Så har arbetet fortsatt under åren och det vi kan se är att båtkliniken fortfarande fyller en betydande roll för fiskefolket.

NB_juli_2023
NB_juli_2023

Renovering av båten

Båten renoverades under första kvartalet 2023 då skrovet skrapades och målades. En ny vattenpump sattes in och de bytte olja, filter och packningar i motorn. I steriliseringsrummet byttes hyllor till utrustningen ut. Ultraljudsrummet fick en ny dörr och ledstänger reparerades. Därefter kunde båtkliniken besöka Torrinhas i Cairuområdet under våren där de var mycket efterlängtade. Vi utvärderar insatsens betydelse regelbundet. Med åren har vissa öar genomgått stora förändringar från att ha varit isolerade till att bli exploaterade av turister. Andra öar har det inte hänt så mycket på och fiskefolk lever fortfarande kvar på samma sätt som tidigare. Däremot har öarna sakta men säkert fått någon mindre skola där barnen går i skolan och vår partner har byggt små enkla kyrkor på många av öarna.

Vi fortsätter att bidra till långsiktiga och hållbara insatser genom att förstärka den lokala sjukvården. Ideella sjukvårdsteam från fastlandet arbetar vidare med att bygga relationer med kommun, myndigheter och sjukhus för att på bästa sätt kunna nå det fattiga öfolket med rätt vård. Även en del sjukvårdsutrustning och apparater skänks idag från sjukhus på fastlandet. Sjukvårdsteamen som består av ca 100 volontärer arbetar från båtkliniken under sina lediga helger. På vardagarna arbetar de på olika sjukhus i regionen. Deras ideella insatser är beundransvärda.

- Vi har fått vara med och rädda många liv tack vare båtkliniken, säger Dr. Joao Correira. Att ta hand om människor som är sjuka är vårt sätt att visa på Guds stora kärlek. Vi känner oss tacksamma och välsignade att få vara i tjänst för honom på detta sätt. Båtkliniken hjälper oss att kunna hjälpa det fattiga fiskefolket som lever på öarna.

- Det är mycket som ska planeras och förberedas inför att båten ska kunna lägga ut under ett veckoslut. Allt ska finnas på plats för att läkare, sköterskor, tandläkare och alla andra i besättningen ska kunna göra sitt arbete. När man väl är ute till havs är det långt till närmaste sjukhus och apotek. Vi behöver även se till att sjukvårdsteamen får mat under dagarna de är ute och arbetar, säger Cleo Mol Solva som arbetat som koordinator på båtkliniken under många år.

Salomão

Salomão var 6 månader när han blev mycket sjuk i början av året. Hans pappa är fiskare och kämpar för att familjen ska få mat i allt väder oavsett om det regnar eller stormar. Han är modig och vill alltid kunna ta med hem fisk till sin familj. En dag drabbades Salomão av kraftiga andningsproblem, pappan visste att båtkliniken hade lagt till på andra sidan av ön och tog sig snabbt dit med Salomão i sin famn. Läkaren konstaterade att pojken behövde akut vård, sjukvårdsteamet slöt upp. De undersökte pojken och satte in medicin och övervakade honom på båten. Tack vare att båtkliniken fanns i närheten gick Salomãos liv att rädda. Båtkliniken fortsätter att gå mellan holmar och öar och många människor väntar på att båtkliniken ska komma. Med sjukvårdsteamen kommer inte bara sjukvård utan de förmedlar även hopp. Båtkliniken når ungefär 2000 människor med vård och tandvård under ett år. Sjukvårdsteamen fortsätter att ge av sin tid och kunskap helt ideellt och BarnSamariten bistår med mediciner, sjukvårdsmaterial, drivmedel samt visst underhåll av båtkliniken. Många människor väntar på hjälp och genom båtkliniken får vi vara en hjälpande hand till de fattiga som lever på öarna.

Jag önskar att vår fortsatta livsvandring ska få bidra till fördjupade relationer som upprättar människor till ande, kropp och själ. Vi kan alla lära oss av varandra och hjälpas åt, tillsammans kan vi göra skillnad. Jag hoppas att du känner lycka och glädje i att få vara med och göra skillnad. Det du gör betyder mycket, tack för att du är med och sprider hopp och framtidstro. Tack för att du står med oss i vårt hjälparbete. Önskar dig en fin sommar och Guds välsignelse.

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

SEMESTERTIDER

Vi har semesterstängt på kontoret mellan den 10 juli och 4 augusti.
Det går bra att maila oss, vi läser mail en gång i veckan.

Maila här

Behöver du gåvobevis i sommar?

Beställ direkt via vår gåvoshop!