Drömmen om frihet

Published:

NB_jun_2023

Sommaren med skir grönska ramar in våra sommarängar. Jag tog en promenad till mitt kontor i morse och gick förbi skolan på vägen. Tanken slog mig att det just nu råder stor aktivitet i skolan innan ytterligare ett läsår ska avslutas. Eleverna förbereder sig för skolavslutning och ungdomar förbereder sig för examen, det sker i hela vårt avlånga land. Syrenerna står i full blom. Det doftar skolavslutning och examen. I kyrkan och i många skolor sjungs snart psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Psalmen anses så traditionstyngd att den för många är ett måste när sommarlovet ska inledas.

Samtidigt som detta händer så lever över 40 miljoner barn i fattigdom i världen. När vi pratar om fattigdom tänker man kanske främst på det materiella men fattigdom är även att inte få möjligheten att gå i skolan eller att kunna göra sin röst hörd. Medan barn och ungdomar i Sverige städar ihop sina saker i skolan inför ett efterlängtat sommarlov, finns det barn som aldrig får uppleva ett sommarlov. Det är barn som lever i svår fattigdom, barn som lever i utanförskap, på gatan och på bordeller. Mer än 40 miljoner människor lever i någon form av slavliknande förhållande i världen, barn är inget undantag. I DR Kongo arbetar BarnSamariten tillsammans med Panzi Foundation för att hjälpa barn som lever som sexslavar på bordeller.

Det är ett arbete som kräver god lokalkännedom. Till sin hjälp har Panzi Foundation lokala fältorganisationer som vet var bordellerna, barerna och de prostituerade barnen finns. De är viktiga aktörer för att kunna få arbetet att fungera. De bidrar till att främst kvinnor och flickor blir medvetna om sina rättigheter genom bland annat informationskampanjer. De når ledare på gräsrotsnivå och byinvånare. Målet är att informera om könsrelaterat våld och att uppmuntra människor att hjälpas åt för att skydda kvinnorna och barnen. Folket har blivit medvetna om att kvinnor har rättigheter på samma sätt som män och att de förtjänar skydd. De har även upplysts om att minderåriga barn används i sexuella syften på bordeller och barer. De är villiga att arbeta tillsammans med fältorganisationerna för att förhindra att detta sker.

Save a Girl

Genom projektet Save a Girl har vi tillsammans med Panzi och fältorganisationerna identifierat flickor som lever som sexslavar på bordeller. Projektet erbjuder flickorna plats på ett skyddat boende, ett så kallat Safe House. Just nu är 36 flickor, några med egna bebisar, inskrivna i något av våra fyra Safe House. De har fått medicinsk vård, rehabilitering och snart är de redo för att börja i skolan. Skolan ger dem hopp om ett annat liv. Det finns ett liv efter sexslaveriet. Just i den tanken händer något stort hos flickorna, ljuset tänds och hoppet kommer tillbaka. Under 2023 ansvarar vi för att 82 flickor får fortsatt skolstöd för att kunna gå i skolan när de återvänt hem igen. Vi längtar efter att få tända många ljus i DR Kongo och i alla andra projekt som vi finns i. Barn ska skyddas mot alla former av övergrepp och vi tillsammans med er som gåvogivare gör vad vi kan för att bidra, tack för att ni står med oss!

Benija* var endast tio år gammal när hon började utnyttjas som sexslav. Idag är hon 13 år och bor i ett av våra Safe House. Hon är en av många flickor som vi lyckats hjälpa genom projektet Save a Girl. Benija är det femte barnet av sju i en mycket fattig familj. Hennes pappa lämnade familjen när hon var tio år gammal och man vet ännu inte om han lever eller är död.

*Namnet är ändrat av säkerhetsskäl

NB_jun_2023

Benijas berättelse

– Allt förändrades när min far åkte till Shabunda för att söka ett bättre liv. Han kom därefter aldrig mer tillbaka. Då var jag tio år gammal. Ägaren till huset min familj bodde i sparkade ut oss när vi inte kunde betala hyran. Vår familj splittrades. Mamma hade inte råd att betala hyran. Jag skickades till ett hem där jag arbetade som husslav. Jag fick göra alla hushållssysslorna för att få lite mat och jag led mycket. Till slut så bestämde jag mig för att lämna huset och sökte stöd hos mina vänner. En dag bad jag en av mina vänner som var på en bordell om mat. Två män fick tag på mig och de utnyttjade mig sexuellt med stor kraft och under hot. Jag blödde och hade så ont, det var en mardröm. Efter denna händelse blev jag kvar på bordellen och cirkulerade som sexslav i Bukavu, jag hade inte någonstans att ta vägen. Under sex månader utnyttjades jag sexuellt av män utan att de gav mig något, jag trodde att jag skulle dö. Allt var en mardröm.

En dag fick vi kontakt med en fältorganisation. De berättade om ett ”Safe House” dit flickor som ville få hjälp kunde få komma. Jag fick hjälp att komma till ett Safe House som heter ”Dina”. Idag har mitt liv förändrats totalt. Jag får mat flera gånger varje dag och jag studerar i skolan. BarnSamariten betalar för min skolgång. Jag har fått allt som jag behöver sedan jag kom hit. När det gäller mina studier så är jag bland de bästa i klassen. Jag hjälper andra flickor som kommer till mitt hus och uppmuntrar dem att studera. Jag respekteras och får stöd av lärarna i skolan. Varje dag tackar jag Gud för min familj, BarnSamariten och Panzi för deras omsorg och medkänsla. Jag känner idag till mina rättigheter och vet att man ska fördöma övergrepp och trakasserier mot barn. Jag har blivit en helt ny flicka! Tack!

När elever här i Sverige går på sommarlov är det för vila för att sedan till hösten börja skolan igen. Några kanske reser i väg på en resa man drömt om medan andra finner drömmen runt knuten. På våra Safe House har barnen funnit sin dröm om frihet. De har blivit fria från sexslaveriet, de svåra nätterna och dagarna, de hemska smärtsamma övergreppen och nu väntar en ny tid. De får vila, omsorg, kärlek, stöd, tid för återhämtning och läkedom och när de är redo väntar även skolan för dem. Psalmen ”Den blomstertid nu kommer” är en bön om att Gud skall välsigna det som såtts och ge regn samt att välsigna marken, arbetet och vilan. Här är det människans konkreta och vardagliga behov av mat och vila som kommer till uttryck. När jag läst betydelsen av psalmen fick den en ytterligare dimension. Det är ju detta som är så grundläggande i vårt hjälparbete, att det som sås av frö i människor kan få bli till välsignelse och de kan få uppleva vila, läkedom och att få en omstart i sitt liv. Avslutar med citat från psalmen:

Med blid och livlig värma till allt som varit dött,
sig solen strålar närma och allt blir återfött.

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Stötta vårt arbete för utsatta flickor i DR Kongo