Varje människa är unik

Published:

NB_juni-24_1

Alla människor, ung som gammal, behöver bli sedda och bekräftade. Hur vi ser på varandra kan variera utifrån olika händelser och förutsättningar i livet. Vi kan betrakta en annan människa på avstånd och distans och det vi ser från håll säger förmodligen långt ifrån allt om vår medmänniska.

Att mötas och få ögonkontakt kan ibland vara porten in till djupare närhet, empati och medkänsla. Vi brukar säga att varje människa är unik. Det betyder att ingen av oss är kopior av varandra utan snarare är vi ensamma och helt unika i vårt slag, tänk vad fascinerande.

BarnSamariten

1980 grundades BarnSamariten av Kerstin och Tore Kratz. Allt sedan starten fanns ett uttryck hos Kerstin och Tore som blivit ledande genom åren: ”Att se den lilla människan”. För initiativtagarna var det av största vikt att aldrig tappa bort storheten och det fantastiska med varje individ. Namnet BarnSamariten kommer delvis från berättelsen om den barmhärtiga samariten eller samariern som det också står i vissa bibelöversättningar. I liknelsen ser samariten en man som ligger slagen, halvdöd längs vägkanten. Mannen hade blivit överfallen av rövare. Samariten såg mannen, stannade till, böjde sig ner och lyfte upp honom på sin åsna och tog honom till närmaste värdshus där han fick omvårdnad. En av poängerna i berättelsen är att samariten inte bara såg, konstaterade att här såg det inte bra ut, utan han stannade till, han gick inte förbi utan lyfte upp den illa tilltygade mannen på sin åsna och hjälpte honom.

Så började ”Save a Girl”

2017 besökte Britt-Marie Ström och Ann Kristin Moeller från BarnSamariten ett av världens fattigaste och farligaste länder Demokratiska Republiken Kongo. Den verklighet de fick se och ta del av berörde och satte deras empati och engagemang i rörelse. Enligt FN lever tre fjärdedelar av DR Kongos befolkning under gränsen för extrem fattigdom. Det kan tyckas motsägelsefullt i sammanhanget när landet samtidigt är ett av världens rikaste länder om man ser till de naturtillgångar som finns inom landets gränser. I en värld som skriker efter batterier och el innehar DR Kongo stora fyndigheter av coltan och kobolt som förädlas och till slut hamnar i våra smartphones, läsplattor och skärmar. Men krig, konflikter, korruption och dåligt ledarskap har omöjliggjort en utveckling som gagnat befolkningen. Ett ständigt återkommande sår i nationen är alla våldtäkter som begås mot kvinnor och barn i landet. Detta våld har blivit en del i krigföringen i framför allt de östliga delarna av landet. 2023 skrev Unicef att DR Kongo är det värsta landet i världen för barn att växa upp i. Detta uttalande säger väl egentligen allt.

Britt-Marie och Ann Kristin åkte till DR Kongo för att rekognosera och med egna ögon se om BarnSamariten tillsammans med Panzi Foundation, under ledning av doktor Denis Mukwege, skulle kunna hjälpa unga flickor som av olika anledningar hamnat som sexslavar på bordeller i staden Bukavu i nordöstra DR Kongo. Möten med de unga flickorna på bordellerna skapade oförglömliga intryck som gick på djupet. Britt-Marie och Ann Kristin besökte en bordell där barnen lever i en mörk och destruktiv miljö och de såg nöden, berördes och motiverades till handling. Där och då föddes projektet Save a Girl. Klicka på länken för att läsa mer.

NB_Juni-24_2_ok.jpg
NB_juni-24_3

Ett tryggt hem

Frukten av resan och möten med flickorna har resulterat i fyra så kallade ”Safe House”. Varje hus har plats för tio flickor. Det engelska ordet ”safe” betyder trygg. Flickorna får komma till ett tryggt hem där de får stöd att bearbeta det som de varit med om. De får hjälp att läka både socialt, fysiskt och psykiskt. Många flickor har varit tvungna att avbryta sina studier men på Safe House kan de åter introduceras för skolan och fortsätta sina studier.

Jag delar med mig av Miriams livsberättelse, en av de första flickorna som fick stöd och hjälp.

-Mitt namn är Miriam. Jag var endast elva år då mina föräldrar separerade och vi barn bestämde oss för att stanna kvar hos pappa. Hans nya fru misshandlade mig och mina syskon och gav oss ingen mat. Jag flydde från hemmet och kom via vänner in på en bordell där jag levde ett eländigt liv utan värdighet. Jag utnyttjades oavbrutet men som genom ett under kom jag i kontakt med projektet
"Save a Girl” och jag kunde flytta till ett tryggt hem. Här blev mitt liv lättare, jag återupptog mina studier. Året jag tillbringade i hemmet medförde en stor dramatisk och positiv förändring i mitt liv, jag fick tillbaka hoppet om livet. Sedan dess har jag gått i skolan även efter jag lämnat hemmet och nu har jag fått min examen. Detta är en prestation som jag aldrig kunnat drömma om. Nu har jag ett jobb och kan försörja mig och jag har dessutom en man som jag gifte mig med förra året – han älskar och respekterar mig.

För Miriam kom den stora förändringen i livet när hon kom in på ett av BarnSamaritens Safe House. För den slagne mannen i berättelsen om ”den barmhärtige samariten” kom vändpunkten när någon såg hans utsatta läge i livet. Vi på BarnSamariten kommer fortsätta se den lilla människan och göra allt för att utsatta barn och familjer ska lyftas upp ur sina besvärliga livssituationer.

Tack för att du finns med i detta livsviktiga uppdrag. Utan din gåva och ditt engagemang hade det inte gått. Din gåva lyfter människor ur fattigdom och mörker!

Med vänliga hälsningar

Stefan_signatur_blå

Stefan Ström
Insamlingskoordinator

Källor: Utrikespolitiska Institutet

Vill du bli månadsgivare?

Klicka på knappen och välj något av våra projekt