Hjärta för slummens barn

Published:

NB_maj-24_1

I december hade jag förmånen att få besöka BarnSamaritens projekt i Brasilien tillsammans med min fru Britt-Marie. Det var fantastiskt att få möta alla barn och medarbetare och det berörde mig djupt.

Av hälsoskäl kommer inte Britt-Marie att arbeta under en tid framöver, så jag ska försöka att skriva nyhetsbrev till er i stället. Många av er har jag träffat under mina resor runt om i Sverige genom åren, då jag informerat om BarnSamaritens hjälparbete i olika sammanhang, andra känner mig inte. Jag hoppas kunna återge hälsningar och rapporter som gör att ni känner er uppmuntrade och värdefulla i er insats som förändrar livet för många utsatta barn och familjer i vitt skilda länder och sammanhang. Jag har själv träffat många av dem och vet att vårt hjälparbete gör stor skillnad. Tack för att ni står med oss!

Salvador

Staden Salvador har haft en negativ utveckling de senaste decennierna och betraktas nu som en av de farligaste städerna i Brasilien. Den ligger i delstaten Bahia och har cirka 3,9 miljoner invånare och av dem bor, enligt den senaste beräkningen, cirka 970 000 tusen människor i något av de många slumområdena. Det kan tyckas vara motsägelsefullt, när Brasilien beskrivs som Sydamerikas ekonomiska motor och dessutom är medlem i handelsorganisationen Brics (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika), att landet har sådana enorma ekonomiska klyftor mellan rika och fattiga. Det är få länder i världen som har så stora skillnader som just Brasilien. Det är i sanning kontrasternas land och behovet av stöd till utsatta människor är utan tvekan omfattande.

På besök i Bate Facho

– Det var eftermiddag och luften dallrade av värme när vi närmade oss det ökända slum-
området Bate Facho i Salvador. Jag kände mig en smula nervös när vi skulle gå igenom
öppningen i den gråa muren som omgärdar ett av stadens farligaste områden. Här innanför
bor inte stadens välbärgade människor utan dess motsats, de fattigaste och mest utsatta
människorna. I Bate Facho når inte lagens arm in utan platsen styrs av det lokala kriminella
gänget och de stiftar sina egna lagar och regler. Våra medarbetare sa att gänget har spejare
ute vid ingången. Vi såg inte dem men de såg varje steg vi tog men, tillade de, vi har fått
godkänt av dem att lotsa er genom Bate Facho idag. Det kändes lite mer betryggande när
de berättade det men oron låg ändå kvar som en liten klump i magen. Strax innanför öppningen
möttes vi av en man i 40-års åldern. Han gick och höll om sina barn och hans ansikte lyste
upp när våra ögon möttes. Våra medarbetare och mannen kramade om varandra och han
berättade med stor inlevelse hur viktigt projektet var för deras familj. Han betonade den
trygghet han och hans fru kände när de visste att deras barn befann på en säker plats där
inga skjutningar, våld eller övergrepp existerade. Det var gripande att se och höra pappans
genuina glädje för vad arbetet betyder.

NB_maj-24_2

– Vi gick vidare genom trånga gränder och överallt kunde man se kulhål i väggarna som vittnade om gatuvåld och rasande strider. Genom området ringlar en liten å som fungerar som ett avloppssystem för traktens alla invånare och med värmens hjälp steg en hemsk stank upp från det grå och smutsiga vattnet. Vi gjorde flera hembesök hos familjer som sänder sina barn till projektet. Det krävs ingen doktorsexamen för att dra slutsatsen att detta arbete verkligen når de mest utsatta familjerna och barnen i staden Salvador. En av våra medarbetare berättade att de tröjor alla bär från projektet fungerar som dörröppnare när de går in i slummen. De flesta invånarna respekterar och känner till arbetet för barnen. På höger sida av tröjan finns vår partners namn, ABM, och så finns BarnSamaritens logga med korset i mitten. Jag stannade och lutade mig mot en varm husvägg och tankarna vindlade i väg en stund kring den vackra bilden, att korset blivit en brobyggare, en symbol på att närhet etablerats mellan två parter. Jag tyckte mig kunna se att de minst bemedlade funnit en väg, ett hopp för sina barn.

Vi återvände till ABMs lokaler. Hit kommer barn mellan 6 och 15 år. Jag kunde inte annat än lägga märke till hur duktig personalen var att se och bekräfta varje kille och tjej. Det var ”high five,” omfamningar och uppmuntrande ord som barnen fick höra. En del barn var lite blyga när de såg oss från Sverige, andra var lite mer frimodiga och när en av fotbollskillarna sa Ibrahimovic till mig kunde jag inte annat än skratta gott. Zlatan är den ende han känner till från Sverige men vi är inte precis lika varandra till utseendet. Hur som helst fick vi kontakt via en fotboll och jag insåg att det är ett fantastiskt verktyg att nå unga med. Vi gick vidare till den stora, öppna matsalen. Här får 248 barn frukost, lunch och eftermiddagsmål varje dag. Sammansättningen på maten görs av nutritionist och alla måltider intas med god aptit.

Ord och handling

Vår samarbetspartner, ABM, har jobbat oförtrutet i många år och grundtanken är att bedriva ett förebyggande socialt arbete bland slummens barn så att de inte hamnar på gatan. De aktiviteter barnen kan välja på är fotboll, musik och dans. Förutom själva aktiviteten arbetar ABM med följande tre nyckelområden; alfabetisering, mat och psykiskt stöd. Barnen kommer till projektet på antingen för- eller eftermiddag och den andra delen av dagen går de till den vanliga skolan. För att barnen ska få en plats behöver de gå i skolan och om de av någon anledning inte gör det hjälper vi dem att påbörja sin skolgång. Utbildning är ett av BarnSamaritens fokusområden och det är en rättighet för alla barn i världen.Personalen på projektet består av 66 volontärer och många av dem är välutbildade och kunniga inom sina områden. Det lokala engagemanget som knyts till en lokal kyrka är både imponerande och gripande. Här drivs människor av tanken att göra skillnad för sina medmänniskor som fått ett sämre utgångsläge i livet. Hjälpen formuleras inte bara med övertygande handlingsplaner utan ser dagens ljus i form av att barnen får mat, psykiskt stöd, läxhjälp, omsorg, kramar och utrymme att bara få vara barn.

Jag vill rikta vårt stora tack till dig, tack att vi har fått ditt förtroende att förvalta din gåva, liten eller stor. Det är allas bidrag tillsammans som blir en kraft att räkna med. Din gåva är viktig men fram för allt, du är viktig och värdefull!

Med varma hälsningar

Stefan_signatur_blå

Stefan Ström
Insamlingskoordinator

Vill du bli månadsgivare?

Klicka på knappen och välj något av våra projekt