Ni torkade mina tårar

Published:

NB_nov_2023

Aliene växte upp med nio syskon i norra Kivuprovinsen i Demokratiska Republiken Kongo. Hon har under sin uppväxt varit medveten om rebellgrupperna som lurar i skogarna. Området hon kommer från har länge präglats av instabilitet och oro. BarnSamariten arbetar tillsammans med partners i östra delen av Kongo där man uppskattar att det fortfarande finns runt omkring 120 rebellgrupper.

När strider ägde rum mellan två olika rebellgrupper flydde Aliene från sin by men fångades i flykten av angriparna. De kidnappade henne och hon kom ifrån sina föräldrar. Angriparna utnyttjade henne sexuellt under flera dagar. Till slut såg hon en möjlighet att försöka fly och när hon sprang sköt de efter henne. Som genom ett under träffade kulorna bara hennes vänstra arm. Hon lyckades undkomma och hon flydde till en by som heter Bideka.

Aliene fick bo hos sin moster och efter ett tag insåg hon att hon hade blivit gravid. 2019 födde hon en dotter. Mosterns familj var mycket fattig och varje dag behövde Aliene arbeta på fältet. Hon bar på svåra trauman efter händelserna hon var med om och hon saknade sin familj. Hon fick senare veta att de lyckats fly till Uganda och hon har inte träffat dem sedan rebellerna kom till byn. En dag fick Aliene höra talas om att det fanns en yrkesutbildning för våldtagna unga kvinnor som fött barn på grund av våldtäkt. Hon bestämde sig för att söka upp platsen. Hon är en av de kvinnor som under 2023 har varit inskrivna i yrkesutbildningen som BarnSamariten driver tillsammans med den lokala organisationen LAV. Hon fick rehabilitering av professionella och stöd av andra kvinnor som varit med om liknande övergrepp. Under dagarna är hennes dotter inskriven på förskolan som ligger på samma område. -Idag syr jag kläder såsom klänningar, skjortor och byxor och även kläder till min dotter. Jag har också blivit specialist på att sy menstruationsskydd. Det är en efterfrågad produkt bland alla unga kvinnor. Tack för att ni hjälpte mig och för att ni tog hand om mitt barn på förskolan. Ni torkade mina tårar när jag fick hjälp på centret, säger Aliene.

Aliene drömmer om att få en inkomst så att hennes dotter kan få gå i skolan när hon blir äldre. Hennes stora dröm är att kunna tjäna så pass mycket att hon en dag kan åka till Uganda och leta efter sin familj.

Tack för att ni hjälpte mig och för att ni tog hand om mitt barn på förskolan. Ni torkade mina tårar när jag fick hjälp på centret, säger Aliene

Alienes berättelse beskriver väl det arbete som vi bidrar till i DR Kongo. Många gånger får kvinnor skulden för det fruktansvärda sexuella våld de blivit utsatta för och de blir utstötta. De barn som föds efter en våldtäkt drabbas också hårt av stigmat och blir ofta utfrysta från samhället. Utan tillgång till utbildning och med begränsad yttrandefrihet har kvinnors inflytande varit lågt. De som försöker kräva sina rättigheter möter ofta hårt motstånd. En kvinna har enligt kulturen ingen rätt till att tala. Därför behövs det kvinnor som vågar träda fram och som arbetar för förändring. Jag skulle vilja säga att de kvinnor som genomgått yrkesutbildningen ger alla röster åt de tystade kvinnorna när de återfår sin värdighet och rättighet. Utbildning ger dem modet att våga bana väg för andra.

NB_nov_2023
NB_nov_2023

Akitowa har fått en benprotes

Akitowa kom till förskolan som vi understöder i samband med att hennes mamma, Sifa, blev inskriven i yrkesutbildningen. Akitowa föddes 2019 efter att Sifa hade utsatts för övergrepp. Hon föddes med en funktionsnedsättning i vänster ben och eftersom Sifa hade varit föräldralös, visste hon inte hur hon skulle ta hand om sin dotter, då hon var mycket traumatiserad och dotterns tillstånd förvärrades. När Akitowas mamma blev antagen till utbildningen blev det uppenbart att lilla Akitowa behövde professionell hjälp. Hon togs till ett center för funktionshindrade barn för att man skulle kunna bedöma hennes skada. Akitowa har fått sjukgymnastik och träning. Idag är hon en glad och stolt flicka som har fått en benprotes. Hon kan gå och ta sig fram utan bekymmer och leker med de andra barnen på förskolan.

Förskolor för barn med svåra upplevelser

Förskolorna ligger i byarna Luhwindja och Bideka, där även yrkeskurserna ligger. De är viktiga för barnens utveckling och barnen som kommer till förskolorna får mat, kläder och vård om de behöver. De uppmuntras att leka och att kunna uttrycka sig på franska och kiswahili. Barnen får träning i att illustrera sina känslor genom olika kreativa övningar. Lekarna stärker sammanhållningen i gruppen. Under det tredje kvartalet har det varit väldigt torrt och dammigt i byarna och många barn har drabbats av infektioner. De har köpt in mjuka skor och kläder som skyddar mot det oförutsägbara vädret. Nutritionister finns kopplade till förskolorna för att barnen ska få i sig näringsriktig kost.

Maten som serveras på förskolorna och för mammorna som finns i yrkeskurserna kommer från lokalt odlade grönsaker. Ägg och kött kommer från jordbruksprojektet som är en del av yrkesutbildningen. Kvinnorna som lär sig att sy får även lära sig om jordbruk och djurhållning. När kvinnorna får denna erfarenhet och träning kan de sedan ta hand om grönsaksodlingar och uppfödning av boskap. De blir värdefulla och viktiga samhällsinvånare där deras kunskap bidrar till att de stärks och de får en viktig roll i samhället. Genom våra hjälpinsatser, oavsett var de är, bidrar de till att människor börjar drömma om ett annat, bättre liv. Tack vare fantastiska medarbetare och er som gåvogivare vet vi att det är möjligt, att drömmar blir till verklighet. Tack!

Vår julinsamling har börjat

När mörkret är som tätast i Norden tänds adventsljusen i våra fönster och julen kommer till oss. Bibelns texter om ljus i mörkret är en välkommen hälsning om hopp för alla. Sedan BarnSamariten startade 1980 har vi gjort något extra i samband med julen och tusentals barn och familjer har nåtts av julens budskap och fått en julhälsning i sin hand. Vår önskan är att sprida ljus, hopp och tända ljus där det är som mörkast. Vi började våra insatser i Brasilien bland övergivna barn och gatubarn och sedan har dörrar öppnats så vi har fått möjligt att gå vidare till andra länder såsom Etiopien, DR Kongo och Zambia. För de som får del av våra julgåvor är det en av årets höjdpunkter. Deras jul ser annorlunda ut än vår men julens budskap är detsamma för alla människor oavsett var man bor och lever.

Det kristna budskapet har i mer än 2000 år varit anledningen till att vi firar jul. Liksom miljoner andra minns vi den fattiga familjen i Betlehem och vi firar det barn som för alltid förändrade världen, Jesus Guds son. Gud kunde i Jesus frysa, hungra, behöva skydd, vara rädd och glad. Jesus visar för alltid på att Gud delat den svages roll och finns hos de utsatta.

I början av december firar vi första advent. I Sverige tänder vi ett ljus i taget i adventsljusstaken och räknar ner mot jul, oavsett om vi är troende eller inte. Julen är ljusets högtid och vi uppmanas att inte vara rädda, utan att tro. Vi sprider ljus genom våra projekt och medarbetare och vår längtan är att få ge människor hopp och framtidstro. Tack för att du hjälper oss att göra det möjligt!

I varje hjärta armt och mörkt, sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleks ljus, i signad juletid!

Nu tändas tusen juleljus

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Julklappstips!

Ge bort ett Gåvokort eller Gåvobevis - Julklapp med omtanke!