Världens mest orättvisa land

Published:

Nyhetsbrev_Nov

Brasilien är nog världens mest orättvisa land med enorma klasskillnader, sa Rolf Porseryd i TV4, i samband med valet som nyss har hållits i Brasilien. Klyftorna mellan fattiga och rika har ökat. Ekonomisk vanskötsel, utbredd korruption och brist på utbildad arbetskraft har hämmat utvecklingen och skapat djupa klyftor i samhället. Att vara fattig i Brasilien är inte lätt, man blir ofta ifrågasatt om man lever i utanförskap i slumområdena. Idag uppskattas att över 100 miljoner lever i fattigdom av Brasiliens 214 miljoner invånare.

Fattigdomen syns inte alltid på de fina bilder som visas från Brasilien, men den är alltid närvarande. Vi har sedan vi startade vårt hjälparbete 1980 haft ett stort engagemang för de fattiga i Brasilien, inte minst för gatubarnen och de fattiga som lever på landsbygden och på öar långt borta från miljonstäderna. När vi började vårt hjälparbete understödde vi barnhem för övergivna barn men idag är våra insatser mer riktade på att ge barnen en trygg plats för att utvecklas under dagtid och i möjligast mån hjälpa föräldrarna så att de kan ta hand om sina barn hemma.

Nyhetsbrev_Nov

Förskolorna

Två av förskolorna som vi understöder finns på öar utanför Bahias kust. Man tar sig dit med båt och det tar någon timma från fastlandet. Här har vår partner haft ett socialt arbete under flera år. När de första gången kom till öarna levde befolkningen under väldigt fattiga förhållanden. Idag finns förskolor, sportprojekt, läxhjälp och man ha byggt kyrkor på öarna där folket kan samlas. Baptistförsamlingen i Salvador har missionärer stationerade på olika öar och de gör ett fantastiskt arbete för sitt eget folk. De lever i enkelhet för att nå folket med hjälp och hopp. På förskolorna går barn som lever i social och emotionell utsatthet. Många av dem är övergivna när deras föräldrarna fiskar och fånga krabbor i träsket. Missbruket av alkohol är stort ute på öarna. Barnen på förskolorna får mat, läkarkontroller och omsorg av personalen som flyttat till öarna för att hjälpa till på förskolorna. Det är både pedagoger och lärare som lämnat fastlandet och flyttat hit. För ögat kan öarna se vackra ut men har man varit där några veckor inser man att verkligenheten inte alls är så vacker. Varken elektricitet eller rent vatten är en självklarhet.

Vi välkomnar barnen till en plats där de får trygghet och skydd. Just nu ser de fram emot den julfest som vi alltid ordnar på förskolan. Det är ett ögonblick som vi gläds över.

/Monica

Nyhetsbrev_Nov

Vår medarbetare Monica Tapioam är projektkoordinator. Hon har skrivit en hälsning:

Berättelsen om Samuel

Det är med stor glädje vi nu närmar oss julen i projekten på öarna. Varje månad talar vi utifrån olika tema och under december kommer temat att vara, Jesus den största gåvan. Efter en lång period av pandemi utan vår julfest, vill vi förklara att Jesus föddes och att han är vårt hopp! Våra barn i projekten har blivit omhändertagna under hela året. De har lekt, studerat, fått mat och lärt sig hantera konflikter. De har även fått del av läs- och skrivövningar och vi har vid högläsningen läst bibelberättelser. Vi ser att ljuset lyser mitt i mörkret. I år har vi levt i utmanande situationer på grund av den ekonomiska påfrestningen i världen. Maten har ökat i pris, men vi har gett barnen den grundläggande hjälpen de behöver. Under året fångade speciellt en personlig historia vår uppmärksamhet. Den om Samuel, tre år, som bor på ön Barcelos do Sul. Samuel är son till Ádila. Vi träffade Ádila när hon var tretton år och gravid med Samuel. Hon var i nionde graviditetsmånaden och var orolig. Hennes familj är väldigt fattig. Ádila behövde hjälp. Hon fick träffa läkare innan hon skulle föda sitt barn. Samuel är idag tre år gammal och han bor med sin unga mamma och mormor. Vi har följt familjen sedan Samuel föddes. Föräldrarna var unga och arbetslösa. De hade inga pengar eller kläder till barnet. Ádila flyttade in hos sin mamma som hjälpt henne att uppfostra sonen.

Gravid igen och förtvivlad
Till vår förvåning kom Ádila till oss under året och var åter gravid. Ádila frågade om hennes son Samuel kunde få en plats på förskolan, hon var förtvivlad. Det var en glädje när vi fick skriva in honom. Vi vill så gärna hjälpa denna lilla familj. Idag finns Samuel hos oss i förskolan och vi ger honom omsorg, mat och han uppmuntras till lek och lärande. Rafael, Samuels pappa, hamnade tyvärr i drogmissbruk och Ádila har kämpat med honom länge men drogmissbruket har tagit makten över hans liv. Ádila har börjat att gå till den lilla kyrkan som finns på ön. Samuels lillasyster är nu sex månader gammal. Hon är inte ännu registrerad/folkbokförd. Vi försöker hjälpa till med dokumentationen av det här lilla barnet men båda föräldrarna behövs och det har varit svårt att samarbeta med pappan.

Berättelsen om Samuel uppmuntrar oss att inte ge upp. Vi välkomnar barnen till en plats där de får trygghet och skydd. Just nu ser de fram emot den julfest som vi alltid ordnar på förskolan. Det är ett ögonblick som vi gläds över. När barnen bjuder med sina föräldrar till förskolan och får visa vad de lärt sig, tackar vi Gud för att vi får stå med i detta uppdrag. Vi vet att många barn och familjer har fått det bättre tack vare vår närvaro på öarna. Tack för all generositet som ni i Sverige har visat oss under året och alla år vi har arbetat tillsammans. Som representant för Samuel och 230 barn som ni hjälper i de sociala projekten och genom förskolorna säger vi vårt stora tack! Ta emot hälsningen från Brasilien.

Tillsammans arbetar vi för en bättre värld. Gud välsigne dig!

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Nyhetsbrev_Nov