En ljusare framtid
Published:Det är alltid roligt att dela med sig av de resultat som vi ser i vår verksamhet genom att barn och familjer verkligen får förändrade liv. Det är ett privilegium att få arbeta med våra partners som är nära mottagarna av hjälpen och kan följa hur våra insatser får betydelse över tid. Denna månad vill jag ta med er till vårt arbete i Etiopien.
Som vanligt har det varit inskrivning i skolorna under september och vi har välkomnat 3 348 elever till våra byskolor för läsåret som ligger framför. Det är i byarna Kalala, Harru, Entaye, Gallo Hargissa och Mkebassa som vi har skolor. De ligger i södra Etiopien. Mycket ska förberedas och iordningställas inför ett nytt läsår. Augusti och september är en intensiv tid vid skolorna. Inför detta läsår fick vi meddelande om att toaletterna vid två av våra skolor hade rasat i samband med kraftiga skyfall. Kommunerna godkänner inte att skolorna startar sin verksamhet om det inte finns toaletter. Vi agerade skyndsamt och inom loppet av två veckor kunde vi meddela att pengarna var på väg. Byggarbetare jobbade på för att hinna få toaletterna klara innan kommunens inspektion av skolan för att få godkänt att börja intagningen av eleverna.
Idag när jag skriver detta nyhetsbrev har det varit föräldramöte på skolorna. Våra medarbetare och lärare har informerat föräldrar och andra vårdnadshavare om läsåret som ligger framför. Byinnevånarna ställer frågor och byledarna är med, allt för att på så bra och tydligt sätt lyfta betydelsen av att låta både pojkar och flickor få gå i skolan. Läs- och skrivkunnigheten har ökat i världen vilket är en mycket positiv utveckling men än finns det alldeles för många flickor och kvinnor som inte kan läsa eller skriva. Fler och fler flickor i världen börjar skolan, men fortfarande står miljontals flickor utanför. Många flickor börjar skolan men tvingas hoppa av när de får sin mens då de saknar menstruationsskydd. Andra måste hoppa av då de i samband med sin menstruation anses redo att gifta sig. I alla våra projekt arbetar vi för att flickor ska få en utbildning. Forskning visar att för varje extra år en flicka fort-sätter studera efter grundskolan ökar hennes framtida inkomst med tio procent. Flickors utbildning kan alltså bidra till en positiv samhällsutveckling samtidigt som de kvinnor som fått gå i skolan kan ge sina barn bättre förutsättningar.
Hygienpaket gör skolgång möjlig
Många flickor saknar mensskydd och trosor vilket gör det svårt att gå i skolan under dagarna de har sin menstruation. Dessutom kan traditioner eller trakasserier göra att flickor tvingas stanna hemma när de har mens, vilket gör att de missar flera skoldagar i månaden. Det riskerar att leda till att de så småningom tvingas sluta helt.
Eyerus och Masamo berättar:
- Vi har varit bästa vänner ända sedan barnsben. Vi har även fått möjlighet att gå i skolan tillsammans och nu ser vi fram emot att få en yrkesutbildning så att vi kan bli självförsörjande och även hjälpa våra familjer som är mycket fattiga.Vi är lättade över att vi fått hjälp med hygienpaketen. När vi fick vår menstruation var vi säkra på att vi skulle missa viktiga dagar i skolan men ni gav oss bindor och trosor så att vi har kunnat gå i skolan på samma sätt som pojkarna. Vi har känt oss trygga och utan oro för att mensen ska vara ett hinder för vår skolgång. Tack för denna hjälp. Tack vare skolan och hygienpaketen väntar en ljus framtid för Eyerus och Masamo.
Hirut är en av totalt 1 787 flickor som går i byskolorna. Hon bor i byn i Mkebassa. Hon har tre bröder och två systrar. Det är åtta personer i familjen och de bor alla i en hydda strax utanför byn. Föräldrarna är enkla jordbrukare och båda är analfabeter.
Hirut berättar:
- Det var inte någon självklarhet att jag skulle få gå i skolan. Mina föräldrar ville att jag skulle vara hemma och hjälpa mamma med hushållssysslor och ta hand om mina syskon. Tack vare att skolan finns i byn och att lärare och byledning pratar om att både pojkar och flickor behöver få samma möjlighet att gå i skolan så erbjöds även jag till slut möjligheten. Jag blev jätteglad när mina föräldrar sa att jag fick gå till skolan för att skrivas in som elev. Jag trivs och längtar varje dag att få gå till skolan. Jag har bestämt att jag vill bli lärare när jag blir stor.
Trädplantering – bra för klimat och hjälp till försörjning
En del av vår hjälpverksamhet i Etiopien består av jordbruksprojekten som är kopplade till våra skolor. Kommunen har ställt mark till vårt förfogande där grönsaker och frukt odlas. Skörden blir en hjälp i svåra tider och bidrar till att lindra hunger men är också en inkomstkälla då skörden kan säljas. Det skapar även arbetstillfälle för byinnevånarna och det stärker samhället. Träden ger skugga mot den starka solen och under regnperioderna suger träden upp vatten och översvämningar förhindras. Trädplantering förbättrar klimatet och man får virke, ved eller frukt som familjen själv kan använda eller sälja för att få pengar till annat. Träden blir till långsiktig nytta och glädje även för kommande generationer. Vi ser många vinster med jordbruks- och trädplanteringsprojektet.
Eftersom jordbruksprojektet ligger intill skolan får eleverna se hur marken förbereds och odlas på för att till sist kunna ge skörd. Eleverna i de högre årskurserna får även praktisera det de lärt sig och eleverna i de lägre årskurserna får vara med när man planterar. De får även med sig plantor hem för att kunna plantera vid sina hem. BarnSamariten stöder trädplanteringsprojekt med olika slags träd, både fruktträd och andra sorter som är särskilt lämpade i området runt skolorna. Trädplantering betyder oerhört mycket och är en viktig del både i att bromsa ökenutbredning och att hjälpa utsatta familjer att klara sin livsmedelsförsörjning.
För våra barn och framtida generationer behöver vi på olika sätt se till att jorden är en trygg och klimatmässigt vänlig plats att leva på. Att hjälpa familjer i utsatthet med självförsörjning bidrar också till en bättre värld
De tre barnen på bilden ovan planterar en kaffeplanta i Entaye. Tsehay berättar:
- Vi planterar kaffeplantor som ska bli stora buskar med kaffebönor. När bönorna är mogna kan vi sälja dem på marknaden och få pengar. Så här gjorde våra förfäder också och vi lär oss att göra på samma sätt men vi lär oss mer eftersom vi går i skolan. De gick inte skolan utan lärde sig på annat sätt. Tsehay och de två andra barnen Edilua och Tariku visar hur man gör. De hjälps åt och ser fram emot att plantan ska växa och bli stor. Då ska vi skörda bönor, säger Tsehay och ler.
Slutligen önskar vi eleverna på skolorna all lycka och att deras drömmar får gå i uppfyllelse! Vi vet att läsåret som ligger framför innebär utmaningar och möjligheter. Tänk att vi får vara med och hjälpa. Din gåva har räddat liv och många barn har fått förändrade liv. Din gåva betyder mycket och jag vill från hela mitt hjärta säga, tack för att du står med oss!
Med varma hälsningar
Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare
*Vid personliga berättelser använder vi alltid fingerade namn
Vill du bli månadsgivare?
Klicka på knappen och välj något av våra projekt