På besök i Mpongwe

Published:

Nyhetsbrev_Okt

Den 18 september 1961 förolyckades FN:s dåvarande general-sekreterare, Dag Hammarskjöld, i en flygkrasch i Ndola i norra Zambia. Vad som låg bakom haveriet är fortfarande höljt i dunkel.
Ett minnesmärke finns upprest i Ndola till minne av honom. Ndola ligger i kopparbältet och Mpongwe ligger ca 10 mil från Ndola.
Idag finns ett annat mörker som lagt sig över regionen, det är det stora alkoholmissbruket och den stora fattigdomen som alltmer breder ut sig.

Annette Sandwall har valt att ägna sin tid åt att hjälpa befolkningen med missbruks-problematiken och dess konsekvenser. Hon är född och uppvuxen på missionsstationen i Mpongwe där hennes pappa Gunnar Holmgren arbetat som läkare under många år. För att göra en uppföljning av det pågående arbetet som genomförs av den lokala organisationen MIOHCD (Mpongwe In Our Heart Community Development) så har Annette tillsammans med Sofia Molyneux varit på besök i Mpongwe. Även Sofias föräldrar har arbetat på missionsstationen under många år. Tiden i Zambia har påverkat både Annette och Sofia och bidragit till ett stort engagemang för människorna där, även om de idag bor med sina familjer i Sverige.

2019 påbörjades arbetet i Mpongweregionen. Projektet innefattar idag kvinnoprojekt, fotbollsprojekt och påverkansarbete. Vi vill förebygga det stora missbruket av alkohol som finns i regionen och som påverkar hela familjer, inte minst barnen. Som alltid blir barnen ofrivilligt påverkade när föräldrarna inte kan försörja dem. Som en konsekvens av hunger och dåliga förebilder börjar även barnen att använda alkohol. Den är billig och det finns gott om alkoholhaltigt avfall i regionen. Missbruket är omfattande men MIOHCD tror på en förändring. Förändringsprocesserna är i gång och ett ledarnätverk från samhället hjälps åt för att få till en hållbar positiv förändring.

MIOHCD har valt att rikta sina första insatser i Mpongweregionen till en by som heter Kantatamwe. Här kan en rik familj köpa gödning till åkern, anställa någon att hjälpa till i hushållet eller ha ett plåttak på sitt hus. En fattig familj har grästak och lyckas inte ge barnen kläder, mat, medicin och skoluniformer. Statistik som tagits fram visar att av 13 000 invånare anses endast fyra familjer vara rika. Få barn har möjlighet att gå i skolan trots att Zambia har slopat skolavgifterna vilket innebär att det är fri skolgång för alla barn. Däremot måste familjerna själva betala skoluniformerna vilket de oftast inte har råd med.

Det är vanligt att en eller båda föräldrarna missbrukar och barnen utsätts ofta för fysiskt och psykiskt våld. Barnen saknar goda vuxna förebilder och många familjer är splittrade p.g.a. det stora missbruket. Barnen till de missbrukande föräldrarna går ofta in i samma livsmönster som sina föräldrar då tillgången till alkohol är stor.

Nyhetsbrev_Okt

Annette och Sofia tillsammans med Miriam och Peggy som arbetar med projektet lokalt.

Barnen till de missbrukande föräldrarna saknar framtidsdrömmar och de driver omkring i byarna, även mycket små barn lämnas ensamma. De saknar vuxna som tar ansvar för dem. Det är så fantastiskt att arbetet nu är i gång och vi kan se goda resultat av det som görs. Både samhälle, sjukvård, skola, kyrka och vår lokala samarbetspartner står tillsammans vilket är en styrka

/Annette

Graviditet och missbruk oroar

Alkoholanvändning under graviditet är tyvärr vanligt. Under året har man försökt att kartlägga alkoholkonsumtionen hos gravida kvinnor i området. Av 26 gravida kvinnor var det endast sex som inte drack alkohol under sin graviditet. Hälsoklinikerna påbörjade som ett resultat av detta ett aktivt arbete med att informera om konsekvenserna av alkoholintag. Kvinnorna får råd och hjälp i att minska eller helst avsluta intaget.

Nedan följer utdrag från Annette och Sofias reserapport
Vi anländer till Zambia med en stor förväntan inför vad som skall möta oss. Ett år har gått sedan sist och mycket har hänt runt Mpongwe i det arbete som pågår kring att minska alkoholmissbruket. Vi har följt vår partner på avstånd och nu äntligen är vi på plats igen. Våra dagar i Zambia blev bättre än vi kunde ana, med fantastiska möten och en god inblick i hur våra partner jobbar. De arbetar med stort hjärta för sina medmänniskor. Barnen, deras mammor och pappor, ja alla berörs av missbruket i området och vi kan se att vi börjar göra skillnad. Mycket arbete kvarstår men hoppet finns om ett tryggare och ljusare samhälle.

Vi möts av ett fantastiskt mottagande när vi anländer till byn Kantatamwe. Ungdomsgruppen Imiti Ikula (betyder ”dagens träd är morgondagens skog”), visar upp dans och drama på den centrala marknadsplatsen. Deras program har fokus på alkoholens effekter och hur de som unga påverkas av alkoholen och vad den gör med deras familjer. Fler och fler strömmar till marknadsplatsen för att se uppvisningen och höra ungdomarnas berättelser. Efteråt samlas vi i skuggan av ett träd för att undkomma den heta solen. Där berättar ledarnätverket, SADAZA, att de har börjat se förändringar i samhället. Barerna är inte längre öppna dygnet runt och allt fler bybor har valt att helt avstå från att dricka alkohol. Vi får lyssna till både unga och äldre som berättar om hur de valt att sluta dricka alkohol efter att de kommit i kontakt med vår partner och hur detta förändrat deras liv. I Kantatamwe finns det många unga killar i åldrarna 11–14 år som hoppat av skolan. De letar upp småjobb runt i byn. Sådana småjobb kan vara att lasta stora lastbilar med majs. Varje säck de bär väger 50 kg och i slutet av månaden får de
ca 140 kronor. Med dessa pengar köper de öl i någon av barerna och de glömmer för en stund bort den verklighet de lever i. Vi hoppas att den fotbollsklubb som vi hjälpt till att bygga upp i byn blir ett steg i rätt riktning för dessa killar och att de kan hitta hopp, bli stärkta i sin självkänsla och formulera mål och drömmar i livet såsom att börja skolan igen.

Nu mår mamma bättre

För att ge kvinnor en möjlighet att kunna försörja sig och sina barn har man startat upp en sömnadskurs. Några symaskiner har köpts in och en lärare har anställts. Kvinnorna delar med sig av sin historia som innehåller missbruk, misshandel, kamp, sorg, ångest och depression. En del har blivit övergivna av sina män med fem till åtta barn att försörja. Nu sprudlar det av liv i dem. De har fått hoppet tillbaka. Barnen till de missbrukande föräldrarna växer upp i en mycket svår miljö. De är omgärdade av misshandel och papporna lämnar ibland familjen utan att kvinnan har några försörjningsmöjligheter. Som självmedicinering väljer mammorna alkohol för att klara av sorg, depression och ångest. Barnen till de kvinnor som är med i syprojekt tycker att det har blivit mycket bättre i familjen.

En flicka säger:
- Nu när mamma fått komma till projektet mår hon bättre och kan ta hand om mig och mina syskon.

Vi är så tacksamma för våra dagar i Zambia. Nu sänker sig den zambesiska solen över oss och det är dags att åka hem till våra familjer. Vi har sett att det sprudlar av glädje och hopp och att vi tillsammans med er kan få vara med och skapa förändring.
Annette Sandwall

Nyhetsbrev_Okt

BarnSamaritens primära målgrupp är barnen. Våra insatser sker på gräsrotsnivå nära barnen och deras familjer. På så vis skapar vi långsiktig förändring. Vi ber om Guds ledning för att fler människor ska bli berörda av Guds kärlek och få uppleva medmänsklighet och barmhärtighet. Tack för att du står med oss, Gud välsigne dig!

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Stöd oss - bli månadsgivare!