Ord kan rädda liv

Published:

Ord, kan ord ha någon större betydelse? Svaret är ja. Att komma på vilka ord som kan rädda liv i denna tid är en utmaning. De rätta orden kan öppna en dörr inför nya initiativ, barn kan samla på ord och bli duktiga på att formulera sina känslor och tankar. Ord kan vara verktyg för diplomati och demokrati men även för motsatsen skriver Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare i FN. Han var i Sudan 1993 och skulle förhandla om eldupphör i inbördeskriget där nöden var enorm och han skriver ”Vi räddade liv med ord”.

När vi tar emot rapporter om situationer i länder är det genom ord vi får veta vad som sker. När det informeras om hunger, svält, krig, miljöförstöring har orden som används en stor betydelse. Ord kan verkligen göra skillnad på hur mottagaren tar till sig det som förmedlas. Jag brukar skriva nyhetsbreven till er och gör det med glädje men ibland tar orden slut. Vi får så många rapporter från fält men allt kan inte förmedlas. Ibland saknas det ord för att beskriva det som sker. Oro och rädsla är ord som har varit återkommande de senaste åren, mer än tidigare. Kanske beror det på pandemi, torka, vattenbrist, krig, miljöförstöring, inflation och inte minst på matpriser som skenar. Men ord som tacksamhet, uthållighet, omsorg och kallelse är också ord som är återkommande. Orden räcker inte till för att beskriva situationen våra partner befinner sig i men det finns en längtan att få vara med och göra skillnad för dem som lever i utsatthet. Vad vore världen utan de som alltid är beredda att gå en bit extra för någon annan. Jag blir rörd över hur målmedvetna våra partners är när krisen står för dörren. De ger inte upp utan försöker finna nya vägar för att kunna hjälpa de människor som finns omkring dem. Tack vare deras ord kan vi bättre förstå hur livet ser ut och därmed inse hur vi ska rikta våra insatser.

ETIOPIEN

Nytt läsår väntar

I Etiopien är det inskrivning vid skolorna under september och förväntan är som vanligt stor. Många flickor och pojkar drömmer om att få gå i skolan och för några tusen barn och ungdomar infrias deras dröm tack vare våra byskolor, det är stort. Via nyheterna har vi nåtts av information att konflikterna i norra delen av Etiopien blossat upp igen. Även om det är oroligt i landet på grund av inbördeskriget som pågår så har det ännu inte påverkat byskolorna i någon högre grad. Skolorna ligger ute på landsbygden i södra delen av Etiopien. Däremot är alla i landet hårt drabbade av de prisökningar som varit på mat sista året. Även priset på skolmaterial, hygienprodukter och mediciner har ökat. Vi här i Sverige nås av informationen om att det blir en svår vinter med kostnadsökningar på bland annat mat och el. I Etiopien är de redan hårt drabbade. Majsmjölet som är en basvara hos de fattiga familjerna på landsbygden, har stigit med över 300 % de senaste 20 månaderna. Det är ofattbart. Under många år har vi delat ut mat till de allra fattigaste familjerna som har barn i skolan men det är svårare nu då antalet hungrande familjer ökar hela tiden. Vi gör vad vi kan allt eftersom gåvor kommer in öronmärkta för mat. Många lider av hunger och svält. Vi ser hur klimatkrisen och konflikter slår hårt mot världens fattigaste.

FN's chef för bistånd, Martin Griffiths, säger:

– Klimatkrisen slår till mot världens mest sårbara människor. Utdragna konflikter fortgår och instabiliteten har förvärrats i flera delar av världen, särskilt i Etiopien, Myanmar och Afghanistan.

Jordbruksprojekt ger mat till hungrande

Jordbruksprojektet har tagit ny fart. I spåren av hunger och matbrist har vår partner sett till att utöka planteringen av majs, potatis, lök, morötter, sötpotatis, fruktträd som avokado, mango, banan och kaffe på området runt skolorna. Det är stora områden som kommunerna har ställt till vår partners förfogande sedan vi byggde byskolorna. Målsättningen har varit att sälja en del av skörden på marknaden för att få hjälp till driften av skolorna. Nu när många lider och inte har råd att köpa majsmjöl m.m. är målet att de fattiga familjerna ska få del av skörden. Tack vare jordbruksprojektet kan barn och familjer i byarna få mat och det kommer att vara en avgörande insats för lång tid framöver. Innan Ukrainakriget bidrog BarnSamariten till att dra vatten till byskolorna. Nu ser vi till att de ska kunna plantera på marken runt skolorna för att förebygga hunger och svält. Byfolket är med och bidrar med arbetsinsatser. Agronomer från universitet bistår med värdefull kunskap om vad som är bästa att plantera i de olika områdena. Familjerna får även med sig plantor hem för att kunna plantera vid sina enkla bostäder.

Worknesh Wotango som verksamhetsansvarig för våra insatser i Etiopien skriver:
– Vi vet att vi kommer att kunna förebygga viss hunger genom jordbruksprojektet. Era gåvor hjälper oss. Skolorna kommer att fortsätta som innan även om det kommer att bli en svår tid framöver så vet vi att de behövs. Att ge barn möjlighet till utbildning ger inte bara kunskap utan även drömmar om ett bättre liv. Drömmar behöver vi alla ha, för de hjälper oss att se framåt trots svårigheter.

Drömmar slår in

Nyhetsbrev_Sept

Jag heter Beyenech och kommer från en by som heter Kalala. Jag går mitt sista år på gymnasiet och har en dröm om att kunna studera vidare till sjuksköterska. Innan jag fick veta att jag skulle få ett skolfadderstöd för att studera hade jag inte tro för att det skulle bli möjligt. Min familj är mycket fattig och jag behövde hjälpa till med vardagliga sysslor hemma. Det var hårt och slitsamt. Jag visste att mina föräldrar inte skulle ha råd att låta mig gå i skolan. Jag fick kontakt med 3D, BarnSamaritens samarbetspartner, och de har gjort det möjligt. Jag är stolt över att jag är en duktig elev och jag är nu klar med tolv års studier. Tack för att ni hjälpt mig att få gå i skolan. Det har betytt allt och idag är jag gladare än någonsin.

Nyhetsbrev_Sept

Mitt namn är Shagamo och jag kommer från byn Mkebassa. Jag kommer från en fattig familj där vi ofta saknade mat och mina släktingar har aldrig studerat eller ens drömt om akademiska studier. Tack vare att jag fick ett skolfadderstöd från er är jag snart redo att nå min dröm om universitetsstudier. Tack för ert stöd och all hjälp som ni har gett mig. Jag vill hjälpa människor att få ett bättre liv och tror att jag kan göra det om jag blir läkare.

Tillsammans bidrar vi till att unga i fattiga delar av världen får gå i skolan. De blir framtidens läkare, sjuksköterskor, jurister, lärare och ingenjörer m.m. Vilken förmån att få hjälpa människor ur fattigdom. Tack för att du med din gåva gör det möjligt!

Med varma hälsningar

Britt-Marie Ström.jpg

Britt-Marie Ström
Verksamhetsledare

Stöd oss - bli månadsgivare!