Jordbruk – kopplat till yrkeskurser

I DR Kongo lider många brist på mat och det i sin tur leder till undernäring. För att kunna hjälpa både med akuta och långsiktiga insatser vet vi att jordbruksprojektet är viktigt. 2019 startade ett jordbruksprojekt parallellt med sömnadsutbildningen och det är idag en del av projektet. En dag i veckan ägnar sig kvinnorna åt jordbruksarbete, så som odling av grönsaker och uppfödning av grisar och höns. Utöver den direkta hjälpen till kvinnorna så har projektet blivit självförsörjande på grönsaker, frukt, ägg, kyckling- och griskött. Förutom att grisen är en källa till näring, är gödseln ett tillskott som bidrar till större skördar. En värphöna ger ägg som genererar inkomst. Projektet har fått ett positivt mottagande av lokalbefolkningen och dess ledare. Det som är fantastiskt är att stigmatiserade och utsatta kvinnor får utbildning - kunskaper som de sedan kan ge vidare till sin by. Kvinnorna bidrar till en långsiktig utveckling i byn och lokalsamhället.

Detta projekt är ett svar på bönen från hela byn sedan lång tid tillbaka.
Vi tackar BarnSamariten och LAV för stödet till våra döttrar, som fallit
offer för sexuellt våld. Detta är ett konkret sött att ge dem hoppet om
sin försörjning tillbaka, må Gud välsigna er!

Byhövdingen i byn Lubanda

Vill du bli månadsgivare?

Klicka på knappen och välj DR Kongo, Hjälp till självhjälp

DR Kongo_LAV_yrkesutb

Mugolis liv förvandlades

Mugoli* kommer från Mwenga området. Hon, precis som många andra, har varit utsatt för övergrepp, våldtäkter och förvisats från sin by. Hennes liv var mörkt och svårt. Mugoli kom i kontakt med vår partner och ställde sig på kö för att bli antagen till jordbruksprojektet.

Vid ett tillfälle kom byledaren från Mwenga för att inspektera vad Mugoli åstadkommit efter sin avslutade jordbrukskurs. Han fann att de grönsaker som Mugoli odlat hade en väldigt hög kvalité. Inspektören sa:

- Jag trodde att Mugoli hade slutat existera, men jag blev förvånad när jag hittade henne och hennes barn och såg att de blivit duktiga, med god hälsa och ansvarstagande.


Idag tar hela byn lektioner av Mugoli. Vi ber att LAV fortsätter med sina aktiviteter. Kvinnorna och barnen var tidigare avvisade från sina byar men idag vill de ha deras kunskap. Genom projektet återfår kvinnorna sin värdighet. Tack vare sin grundläggande kunskap blir de respekterade och efterfrågade. BarnSamaritens arbete sätter ofta kvinnorna i fokus. Att prioritera kvinnorna är att satsa på framtiden för barnen och hela familjen.

*Mugoli heter något annat i verkligheten.