Save a girl

Rädda en flicka

Det konfliktrelaterade sexuella våldet mot kvinnor och barn fortsätter i oförminskad skala i DR Kongo. På grund av fattigdomen tvingas många unga flickor in i prostitution för att överleva.

Dessa flickor har inga alternativ och deras öde är förseglade på bordellerna där de faller offer för övergrepp, sexuellt utnyttjande och våld. Tillsammans med Panzi Foundation under ledning av Doktor Denis Mukwege, Nobels Fredsprismottagare 2018, driver BarnSamariten projektet ”Save a Girl” som räddar barn bort från sexhandeln i staden Bukavu.

DR Kongo_SaG

Safe House – en räddningsstation

Projektet startade 2017 efter att BarnSamariten varit på plats i Bukavu och träffat Dr. Denis Mukwege. Sedan vi gick in i samarbetet med Panzi Foundation i syfte att hjälpa bordellbarnen till ett liv i frihet, finns idag fyra fungerande Safe House (s.k. räddningsstationer) lokaliserade på olika platser i Bukavu. Flickorna som får hjälp att lämna bordellerna är mellan 10–14 år och ofta traumatiserade och skadade. Varje Safe House tar emot 10 flickor som tillsammans får landa in i ett tryggt hem med en husmamma och ett fungerande team som är redo att ta emot dem. De erbjuds medicinsk vård och psykolog genom Panzisjukhuset när de blir inskrivna i projektet. Rehabilitering är av yttersta vikt och målsättningen är att barnen ska läka, på sikt kunna börja i skolan och efter ett år återvända hem eller till annan anhörig. Barnen får allt de behöver inom projektet såsom mat, kläder, säng, vård, rehabilitering, samtalsstöd, skolmaterial, skoluniform m.m. Det är ingen enkel process, mycket behöver bearbetas och djupa sår behöver läka i barnen. Att drabbas av sexuellt våld sätter djupa spår.

Barn med egna barn

Några av flickorna har egna barn med sig när de kommer till ett Safe House. Barnen har de fött som ett resultat av våldtäkterna de utsatts för. Några av flickorna har varit mycket unga när de blivit gravida, endast 11 år gamla. Om flickorna har egna barn med sig när de kommer till ett Safe House får även barnet vård och omsorg. Under varje år finns det minst en flicka i varje Safe House som har med sig ett eget barn när hon lämnar sexslaveriet.

Lokala gräsrotsorganisationer söker upp barnen

Genom gräsrotsorganisationerna SAJECEK och APACH har Panzi Foundation arbetat med kampanjen ”No sextrafficking campaign”. Målet har varit att informera och påverka myndigheter, kyrkor, skolor, bordeller, nattklubbar, kasinon med flera, i syfte att lyfta upp de unga flickornas grymma verklighet när de jobbar som sexslavar. Den stora målsättningen är nolltolerans inom sextrafficking när det gäller minderåriga i Bukavu. Enligt kongolesisk lag är det ett brott att ha sex med ett barn under 18 år, antingen det finns samtycke eller inte. En viktig del i arbetet är att samtala med bordellägare så att de inte anställer unga flickor. Allt för många barn lever fortfarande gömda och glömda på bordellerna. Förövare ställs nu oftare till svars för sina handlingar och bordellägare blir upplysta om vad som kan hända om de inte följer lagen, detta avskräcker en del att fortsätta utnyttjandet av barnen. De lokala gräsrotsorganisationerna består av hundratals frivilliga volontärer som har stor lokalkännedom. De har kartlagt att drygt 800 barn under 18 år utnyttjas som sexslavar i Bukavu där de misshandlas, torteras och våldtas regelbundet. Volontärerna vet var barnen finns och de möter ofta traumatiserade barn i sitt arbete.

Flickorna och framtiden

När flickorna efter ett år är redo att lämna sitt Safe House har våra medarbetare säkerställt att barnen återvänder till ett hem som kan ta emot dem. De får fortsatt skolstöd från BarnSamariten när de återvänder hem, det innefattar skolkostnader, skolböcker och skoluniform. Det är nödvändigt för att de ska kunna fortsätta att gå i skolan. Tack vare BarnSamaritens och Dr. Mukweges initiativ har vi ett väl fungerande arbete som ger unga före detta sexslavar ett tryggt hem och en ljusare framtid. Alla goda krafter behövs för att hjälpa kvinnor och barn som utsätts för fruktansvärda övergrepp i bland annat DR Kongo. Vi vet att tiden i ett Safe House kommer att bana väg för unga flickor att se sitt egenvärde och sina möjligheter. Vi vill bygga upp flickornas självkänsla och kapacitet så att de står rustade för livet, både när det gäller yrkesträning, läs- och skrivkunnighet och inkomstgenererande verksamheter.

Alla goda krafter behövs för att en förändring ska kunna ske,
brukar Dr. Mukwege säga. Det vill vi stryka under!

Vill du bli månadsgivare?

Klicka på knappen och välj DR Kongo, Save a Girl

DR Kongo_SaG

Malibu, 14 år & fri från sexslaveri!

- Jag heter Malibu och är 14 år och mamma. Mina föräldrar separerade när mina fem syskon och jag fortfarande var små och vi fick då bo hos min morfar. Allt var bra och jag var inskriven i skolan som alla andra barn, men mitt liv förändrades efter min morfars död.

Jag var då 11 år och fick jag flytta till min mors faster. Jag fick göra allt hushållsarbete och jobbade hårt hela dagarna. Jag hade en vän som berättade hur jag kunde lindra mitt elände. Hon kom med mat och kläder till mig. Hon sa att jag också kunde få äta, klä mig och ta hand om mig själv som hon gjorde. Jag blev väldigt intresserad. Samma dag lämnade jag min mors faster för att ta mig till en bordell. Min första natt på bordellen var väldigt smärtsam och jag blev sjuk. Min vän som hade tagit med mig till bordellen sa till mig att jag måste hålla ut för så fort jag vänjer mig vid männen kommer allt att bli lättare.

12 år och gravid

Efter en vecka på bordellen gick jag tillbaka för att fortsätta gå i skolan med pengarna jag hade tjänat, trots att jag var trött. För pengarna från bordellen köpte jag mat och egna kläder. Jag minns inte ens hur många män jag var tvungen att ligga med varje dag för att få så mycket pengar. Förutom att jag tvingades ha sex med dessa män, blev jag slagen och vissa klienter gick sin väg utan att betala. När jag började på bordellen hade jag inte fått min första mens och jag blev gravid utan att veta om det. En person bad mig göra abort men jag vägrade, eftersom jag var rädd för att dö - mitt lidande var obeskrivligt svårt. Jag stannade på bordellen under min graviditet. Bordellens ägare hotade att sparka ut mig eftersom ingen var intresserad av mig när jag var gravid och mitt lidande multiplicerades med 1000. Jag bad honom många gånger att låta mig stanna eftersom jag inte hade någonstans att ta vägen och han gick med på det.

DR Kongo Save a Girl.jpg

Levde med nyfödd son på bordell

När jag skulle föda skickades jag till sjukhuset i Bukavu utan pengar och utan kläder till min bebis. Jag födde en pojke och efter tre veckor på förlossningsavdelningen var jag tvungen att gå tillbaka till bordellen med min bebis. Efter en och en halv månad fick jag besök på mitt rum. De var från en organisation som heter ”APACH” och de ställde många frågor till mig, men jag minns bara två: ”Varför är du här?” och ”Är du stolt över det liv du lever här?” De lämnade lite pengar till mig för mina grundläggande behov och någon dag senare kom de tillbaka och frågade mig om jag ville lämna bordellen. Jag sa att det var min högsta önskan, men att jag inte hade någonstans att bo. Jag och min bebis blev inskrivna i projektet ”Save a Girl” som Panzi Foundation och BarnSamariten driver för att hjälpa flickor från bordellerna. Jag kom hit när jag var 13 år och mitt barn två månader. Det har skett många förändringar i mitt liv sedan dess - Safe House blev min räddning

Må Gud välsigna BarnSamariten och grundaren av Panzi Foundation, Doktor Denis Mukwege. Det är tack vare er som jag har hittat mitt leende och en glädje att leva. Min dröm för framtiden är att studera hårt för att bli domare och för att kunna bekämpa den straffrihet som råder i mitt land. Jag önskar att projektet ska hjälpa oss flickor att kunna fortsätta med högre utbildning när det är dags och att även våra barn ska kunna få gå i skolan när de når skolåldern. Tack för allt ni gör för mig och min son och alla andra flickor som lever på bordellerna här i Bukavu.

*Malibu heter något annat i verkligheten.