Zambia_Nakatindi

Barnbyn Nakatindi

Kriscenter för övergivna barn

Utanför staden Livingstone i Zambia finns barnbyn Nakatindi. Det är en barnby för övergivna och föräldralösa barn. Barnbyn drivs av den lokala organisationen ECCT (Ebenezer Child Care Trust). Till kriscentret får barn komma under tiden som sociala myndigheter utreder vad som hänt med barnen och dess nätverk.

Verksamheten i barnbyn är uppdelad i olika hus efter barnens ålder. Barnen är på bebishemmet från att de är nyfödda tills de är två år och sedan flyttar de till avdelningen som är i andra delen av huset där de bor tills de är fyra år. I varje hem finns husmammor som bor med barnen dygnet runt och på bebishemmet finns dessutom assistenter, då de små barnen behöver extra mycket omsorg. Varje hem lagar sin mat och sköts som ett vanligt hem. Personalen har utbildats i näringslära, hygien och första hjälpen. Det finns även läkare, sjuksköterska, pedagoger, vaktmästare och städerskor kopplade till barnbyn. En grundtanke har varit att skapa en familj för dessa övergivna barn. Vi tror att det mest naturliga för barn är att växa upp i familjeliknande miljöer. Familjehemstanken har varit mycket lyckosam då man främjar barnens individualitet och förhindrar att de institutionaliseras. Fortlöpande får personalen utbildning för att höja kvaliten på arbetet och förbättra miljön för barnen. I trädgården leker barnen med varandra, det finns en stor lekplats och gräsmattor att vara på. Barnen får även vara med och plantera och hjälpa till med grönsaker och trädgårdssysslor om de vill.

Child Code Act

Under året lanserade zambesiska myndigheter ett initiativ som kallas Child Code Act. Detta går ut på att försöka finna anhöriga och släktingar till de barn som av någon anledning skiljts från sin familj. Vår partner har hela tiden haft inriktningen att återintegrera barnen med sina anhöriga och nu förstärks detta från myndigheternas sida. I de fall man inte lyckat finna någon anhörig kommer adoption att bli möjligt. Detta sker i samarbete med de sociala myndigheterna i staden.

Barnbyn en räddningsstation

Barnbyn är en räddningsstation för övergivna barn. Det yngsta barnet som kommit till hemmet var endast några timmar gammalt. När mamman fött barnet försvann hon och ingen vet fram till idag var hon finns eller om hon lever. Detta är ett av många barn som fått ett hem och en familj i barnbyn.

Små barn hittades på gatan

Daniel och Vai var tre och fyra år gamla när de påträffades ensamma på gatan i Livingstone. De såg vilsna ut. En snäll person såg barnenoch betstämde sig för att ta med dem till polissationen för att de skulle komma i säkerhet. Sociala myndigheter kontaktades och barn kom till slut till barnbyn Nakatindi. Myndigheterna lyckades hitta mamman till barnen men hon var oförmögen att ta hand om dem. Det fanns inte någon annan i deras nätverk som ville veta av dem. De har fått ett hem i barnbyn och en ny familj längtar efter att ta hand om dem.

Lilla Mary är ytterligare ett litet barn som kom till barnbyn i slutet av året. Mary´s mamma avled i samband med förlossningen och de har inte lyckat finna någon annan anhörig. Mary var två veckor gamma när hon kom till bebishemmet i barnbyn. Lilla Mary kommer att få en ny familj men innan det är klart finns hon likt många andra barn i trygghet i Barnbyn Nakatindi.

Vill du bli månadsgivare?

Klicka på knappen och välj Zambia, Barnbyn Nakatindi